Butikker og varehuse griber enhver lejlighed til at udgive endnu et tilbudskatalog: Jul, Påske, skolestart - og de seneste år også Black Friday.
Men hvad er Black Friday - Sort Fredag, oversat fra engelsk - og hvorfor er der pludselig gode tilbud i slutningen af november?
Det får du svar på her.

Mange forretninger regner Black Friday for at være startskuddet til julehandlen.
© WikimediaHvad er Black Friday?
Black Friday er en tradition, der stammer fra USA, hvor dagen i mange år har været årets største handelsdag. Dagen ses af mange som startskuddet til julehandlen.
En af USAs største helligdage er Thanksgiving, som altid falder på en torsdag. Derfor tager mange amerikanere fri om fredagen - den dag, der nu kaldes Black Friday - for at være sammen med familien.
Da mange amerikanere bruger den ekstra fridag på at tage hul på juleindkøbene, begyndte butikkerne at lokke kunderne ind med gode tilbud på dagen.
Det blev starten på fænomenet Black Friday.
Hvorfor hedder det Black Friday?
Navnet Black Friday blev først brugt om dagen efter Thanksgiving i midten af 1960’erne, hvor politiet i den amerikanske by Philadelphia brugte udtrykket, fordi de mange handlende medførte voldsomme trafikpropper, og store problemer for betjentene.
Dermed var det altså ikke umiddelbart et positivt ladet navn. Så da navnet Black Friday begyndte at blive mere populært i pressen og blandt de handlende, besluttede butikkerne at finde en mere positiv historie:
Ifølge denne version kommer navnet af, at butikkerne først begynder at have overskud på årsregnskabet denne dag.
De skifter altså fra “røde” tal på bundlinjen til “sorte” tal - og derfor altså “Black Friday”.

En af forklaringerne på navnet "Black Friday" er, at butikkerne endelig får sorte tal på bundlinjen.
Hvad skal du købe på Black Friday?
Rigtigt mange forskellige butikker og varehuse har gode tilbud på Black Friday, og ofte også i ugen op til.
Blandt de ting, du oftest vil se på tilbud til Black Friday er elektronik, skønhedsartikler, tøj, legetøj og køkkenudstyr - og selvfølgelig computere.
Udover de mange billige varer i tilbudsaviserne vil du også ofte se restpartier og lignende, som de enkelte butikker har fundet frem. Derfor kan det altså godt betale sig at komme ud i butikkerne til Black Friday.
Mange webbutikker har desuden også gode tilbud ugen efter Black Friday, under overskriften “Cyber Monday”.
> Læs også: Hvad er Cyber Monday?

En af de ting, det bedst kan betale sig at købe til Black Friday er elektronik - fx en ny telefon fra OnePlus.
© OnePlusHvad skal du være opmærksom på til Black Friday?
Hvor der er mange handlende, er der naturligvis også uærlige mennesker, der prøver at narre dine surt tjente penge fra dig - og Black Friday er ingen undtagelse.
Du skal særligt være opmærksom internetbutikker, som reklamerer med uhørt gode tilbud på mærkevarer - fx dyrt tøj, iPhones eller lignende med kæmpe Black Friday-rabatter.
Hvis du tænker, at et tilbud er for godt til at være sandt, kan det godt betale sig at tjekke op på webshoppen, inden du betaler. Black Friday har nemlig også gennem årene budt på falske webshops, hvor du aldrig ser dine varer.
> Læs mere om, hvordan du spotter en falsk webshop i denne artikel.
Desuden er det meget almindeligt at butikker hæver priserne på deres varer i måneden op til Black Friday. På den måde kan de sænke prisen voldsomt til Black Friday, selvom den reelle besparelse for dig ikke er ret stor.
Derfor er det en god idé at tjekke en vares prisudvikling på Pricerunner, inden du køber en vare på Black Friday. Her kan du se, om før-prisen er reel.
Pricerunner har i øvrigt også lavet en særlig Black Friday side, hvor du kan holde dig opdateret om de bedste Black Friday-tilbud. Du finder siden hos Pricerunner via dette link.
> Hver 10. butik hævede i 2018 prisen forud for Black Friday. Læs mere i denne artikel.

På hjemmesiden Pricerunner.dk kan du søge et produkt frem og se prisudviklingen, så du er sikker på, du rent faktisk gør et godt køb.
På kurven her kan du se, hvordan prisen på en vare har ændret sig frem mod Black Friday.
© PricerunnerHvor mange handler på Black Friday?

Danskerne svinger kreditkortet flittigt på Black Friday. Omkring 2 milliarder kroner bliver der trukket på de danske kreditkort denne dag. Hertil kommer naturligvis kontante betalinger.
© WikimediaSiden 2014 har Black Friday været årets største handelsdag i Danmark.
Det er svært at sige, hvor mange mennesker der handler, men Nets, der håndterer kortbetalinger i Danmark, har holdt styr på hvor mange penge, der er brugt via kort på Black Friday.
I 2018 blev der handlet for i alt 1,94 milliarder kroner på selve Black Friday.
Ifølge Nets var salget på Black Friday 2017 dog endnu højere: Her blev der købt ind for 2,1 milliard kroner. Det er stadig danmarksrekorden for kortbetalinger på en enkelt dag.
I 2019 meldte MobilePay om over en halv million transaktioner - det er en stigning på 77% i forhold til Black Friday i 2018.
Hvornår er det Black Friday i Danmark?
Selvom Black Friday er et ret nyt fænomen i Danmark, har dagen været en fast del af shopping-kalenderen i USA i mange år. Først som uofficiel og senere som en officiel fridag.
Black Friday er dagen efter den amerikanske helligdag Thanksgiving, som altid falder på den fjerde torsdag i november.
Altså ligger Black Friday altid den fjerde fredag i november.
I 2022 er Black Friday i Danmark fredag d. 25. november, men mange butikker har særligt gode tilbud hele ugen op til Black Friday.

Mange store firmaer, som fx Google og Amazon, har også gode tilbud til Black Friday. I mange tilfælde kan du tilmelde dig virksomheders nyhedsbreve for at få fingre i det gode tilbud før alle andre.
© Google