forstå din trådløse router

Her får du listen over alle de ting, du skal vide om din trådløse router. 

Ordbog hjælper til at forstå din router og netværk

Hvad er WiFi, modem, Wi-Fi 6-standarden og 5G? Du har måske hørt betegnelserne, men ved du, hvad de dækker over? Vi har samlet en ordbog over nogle af de mest brugte begreber om trådløse netværk og routere.

24. september 2021

Det kan være en jungle uden lige at finde ud af, hvad de mange betegnelser på en router betyder. Det gør det også svært at vælge, hvilken router, du skal købe.

Vi har samlet de vigtigste begreber og ting, du skal vide, når du er på jagt efter en ny router til dit trådløse netværk - eller blot ønsker at forstå den router, du allerede har.

I Komputer for alle nummer 16/2021 tester vi fire billige routere med den lynhurtige Wi-Fi 6-standard. Den billigste router koster under 500 kroner og giver dig hurtigt netværk i hele huset.

> Læs stortesten i magasinet eller i Fordelszonen her

Hvad er 3G, 4G og 5G?

Trådløse signaler, som giver internet på mobiltelefoner, tablets eller pc'er.

Hvad er et accespoint?

En enhed, som giver trådløs adgang til et netværk. Kan fx kobles på et modem fra din bredbåndsudbyder.

Hvad er et mesh-netværk?

Et mesh-netværk er en ny type routere, hvor flere enheder kobles sammen for at give dig det bedste trådløse netværk.

> Læs også: Hvad er mesh-netværk

Hvad er DHCP?

Når en enhed kobles på netværket, får den automatisk tildelt en IP-adresse, hvilket styres af DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Hvad er en IP-adresse?

En ip-adresse er et unikt nummer – nærmest som computerens telefonnummer – som netværksenheder bruger til at snakke sammen.

Hvad er DLNA?

Standard, som gør det muligt at dele mediefiler mellem netværksenheder som computere, fjernsyn, netværksservere og harddiskoptagere.

Hvad er en firewall?

Beskytter dit netværk og dine computere mod trusler fra nettet. De fleste nyere routere har indbygget firewall.

Hvad er en homeplug?

Betegnelse for forskellige strømstiksenheder (power line), som kan sende netværksdata gennem de almindelige el-ledninger i hjemmet. Kaldes også en powerline-adapter.

Hvad er IEEE 802.11ac?

Lynhurtig trådløs netværksstandard, der giver muligheder for meget høje hastigheder, større stabilitet og bedre dækning. 802.11ac har nu skiftet navn til Wi-Fi 5.

Hvad er IEEE 802.11ax?

Efterfølgeren til 802.11ac. 802.11ax kaldes også Wi-Fi 6 og er den foreløbigt hurtigste trådløse netværksstandard.

Hvad er IEEE 802.11n?

Trådløs standard, som bruger 2,4-GHz- og 5-GHz-båndet. 802.11n er netværksgenerationen før 802.11ac. 802.11n har nu skiftet navn til Wi-Fi 4.

Læs også: Nye navne til netværksstandarder

Hvad er en media player?

Medieafspiller til at afspille fx digitale film, videooptagelser og musik på en computer eller mobil enhed. Nogle afspillere kan også streame filer.

Hvad er et modem?

Udstyr, som giver adgang til internettet gennem fx telefon- eller antennestik i væggen. Ofte er modem og router bygget ind i samme boks.

Hvad er en NAS?

Står for Network Attached Storage. Et netværksdrev, som fx kan fungere som medieserver eller FTP-server og bruges som backuplagerplads, der kan tilgås via et netværk eller internettet.

Hvad er et netværksdrev?

Lagerplads, fx en harddisk, som er koblet på netværket, så flere i familien kan få adgang til de samme filer. Kaldes også en NAS (network attached storage).

Hvad er en printerserver?

En funktion, der gør det muligt for flere computere og andre netværksenheder at bruge en og samme printer over et netværk.

Hvad er PSK?

Pre-Shared Key (forudgående delt nøgle) er en hemmelig sætning (passphrase), som bruges i forbindelse med kryptering af data på trådløse netværk.

Hvad er en range extender/repeater?

Wi-Fi-repeater, eller range extender, gentager signalerne, fra den trådløse router og fordobler signalet i én retning.

Hvad er en router?

Udstyr, som sender internettet videre til enhederne på dit netværk – fx computere, tablets, tv-bokse og netværksdrev.

> Sådan får du verdens bedste netværk

Hvad er SSID?

Service Set Identifier (SSID) er navnet på dit trådløse netværk. Navnet kan ses på din pc i listen over tilgængelige netværk.

Hvad er streaming?

Data, som hentes fra en ekstern server via nettet eller et netværk ned på din pc, smartphone eller tablet uden at gemme indholdet. Det fylder med andre ord ikke på din harddisk efter afspilning.

> Læs også: Hvilken streaming-tjeneste skal jeg vælger

Hvad er WEP?

Wired Equivalent Privacy (WEP) er kryptering for trådløse netværk. WEP er forældet og kan nemt brydes af hackere.

Hvad er WiFi?

Wireless Fidelity er en række standarder for trådløst datanet, ofte trådløst internet. Den nyeste trådløse standard hedder Wi-Fi 6.

Hvad er WPA-PSK/WPA2-PSK?

Meget sikker adgangs- og krypteringsbeskyttelse af trådløse netværk. Metoden er en markant forbedring af WEP.

Hvad er WPA/WPA2-Personal?

Wi-Fi Protected Access (WPA) er en sikkerhedsprotokol, som sikrer et trådløst netværk ved at kryptere de data, som overføres via netværket.

Hvad er WPS?

Wi-Fi Protected Setup er en standard, som gør det let at forbinde enheder sikkert på et netværk. Forbindelsen skabes ved at trykke på en knap (fysisk eller på en skærm) på de to enheder, som man vil koble sammen via netværket.

Måske er du interesseret i ...