Sådan gør du billeder og video klar til din hjemmeside
Billeder og video:

Når du skal lægge billeder og video op på din hjemmeside, skal du overveje, hvor meget de fylder. Er filerne for store, risikerer du, at din hjemmeside bliver for tung og langsom. 

Gør dine billeder helt klar til din hjemmeside

Har du mange billeder eller video på din hjemmeside, kan den blive uforholdsmæssigt tung og dermed langsom. Se her, hvordan du undgår at det sker.

Noget af det smarteste ved at have sin egen hjemmeside er, at du frit kan lægge billeder, videoer, gallerier og andre filer op, som andre så kan se.

LÆS OGSÅ: Red dine gamle billeder på rekordtid med genial app

Det kan fx være, at du vil dele et billedgalleri med din lokale forening, eller måske vise de bedste billeder fra ferien eller dit bryllup frem.

Før du lægger billeder eller videoer op, er det dog en god idé at overveje, om du først bør redigere og justere dem en smule.

Et billede taget med et kamera kan nemlig fylde ganske meget, og har du mange billeder samlet ét sted på hjemmesiden, kan den hurtigt blive tung at danse med.

LÆS OGSÅ: Rediger dine billeder i Photoshop helt gratis

Derfor kan du med fordel komprimere dine billeder, så de fylder markant mindre, men stadig har en fremragende kvalitet, så din familie og venner kan nyde godt af dem.

Sådan komprimerer du dine billeder

Har du fx et album på 50 billeder, og er billederne taget med et spejlreflekskamera, så kan indholdet på siden hurtigt fylde 200 MB.

LÆS OGSÅ: Genial webtjeneste gør dine billeder skarpe

Det er ikke særlig hensigtsmæssigt, når de besøgende kommer forbi din hjemmeside, særligt ikke, hvis de sidder på en langsom eller halvdårlig internetforbindelse.

Heldigvis er det nemt at løse problemet. Med det udmærkede program RIOT, som du finder i Fordelszonen, kan du lynhurtigt komprimere et billede og få det til at fylde langt mindre.

Du kan endda også gøre det ved flere billeder på én gang, så du ikke skal ændre billederne enkeltvis. 

Få din video til at fylde mindre

Én ting er billeder — noget andet er video. Her kan det blive ekstra bøvlet, da videofiler kan blive ganske store, særligt hvis de er mere end et par sekunder lange.

Og det kan altså også have en stor effekt, hvis din hjemmeside har mange videoer. Også fordi de tager lang tid for dig at uploade.

Heldigvis kan du nemt gøre dem mindre, og gøre livet lettere for alle, med et nyt, smart online værktøj. I artiklen her kan du lære, hvordan du bruger værktøjet. 

Og har du nu nogle billeder, som er lidt rystede eller ude af fokus, kan du i denne artikel læse, hvordan du let gør dine billeder helt skarpe. 

Lav din egen hjemmeside

Har du allerede din egen hjemmeside, eller vil du gerne i gang med at lave din første af slagsen, så kan du få hjælp i vores nye artikel-serie, der handler om lave en hjemmeside med Googles hjemmeside-værktøj, Google Sites. 

Så kan du lynhurtigt lave din egen hjemmeside. 

Du kan læse seneste afsnit i Komputer for alle nummer 7/2022, men du kan også læse alle afsnit i Fordelszonen her.

Måske er du interesseret i ...