Facebook i stormvejr #deletefacebook
#Deletefacebook

50 millioner Facebook-brugeres data kan være brugt i Trumps valgkampagne. Du styrtdykket Facebooks aktier, og brugere truer med boycut.

Facebook-skandalen: 50 millioner brugeres data lækket

Facebook har ladet et eksternt firma få oplysninger om over 50 millioner brugere. Oplysninger, som blandt andet er blevet brugt af Donald Trumps kampagne i den amerikanske valgkamp.

21. marts 2018 af Peter Skovbjerg Jensen

Hvis du har fulgt med i medierne for nylig, har du sandsynligvis hørt om, at Facebook er kommet i unåde. 

I både Storbritannien og USA skal Facebook stå skoleret overfor politikerne, og Facebooks værdi på aktiemarkedet er faldet med over 10 procent – det største fald i mere end 4 år.

Men hvordan er Facebook kommet i dette stormvejr?

50 millioner brugeres info lækket

Det viser sig, at et britisk analysefirma ved navn Cambridge Analytica har fået fat i over 50 millioner Facebook-brugeres data ved hjælp af en app på Facebook. 

Selvom kun 270.000 brugere installerede app’en, så fik firmaet tilladelse til at se oplysninger om både brugeren og brugerens venner på Facebook.

Altså lod Facebook en app sende over 50 millioner brugeres data videre til et firma, uden at brugerne havde givet deres tilladelse. 

Funktionen er sidenhen blevet fjernet af Facebook, men det viser sig, at Cambridge Analytics har gemt alle informationerne og brugt dem til at tilrettelægge mediestrategier i valgkampe.

> Læs mere om Facebook her

Cambridge Analytica arbejdede for Trump

Én grund til, at det nu er relevant at snakke om Facebook og Cambridge Analytica er, at Cambridge Analytica arbejdede for Donald Trump under det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Dermed fik hans kampagne på de sociale medier gavn af oplysningerne fra de 50 millioner brugere, som Cambridge Analytica havde indsamlet.

Skandalen har resulteret i en udbredt kampagne på det sociale medie Twitter, hvor folk bruger #DeleteFacebook til at anbefale, at brugere sletter deres Facebook-profiler som respons på tillidsbruddet.

Vil du slette din Facebook-konto, finder du en guide til, hvordan du gør, her. 

Måske er du interesseret i ...