EU lancerer to sociale medier
Nye sociale medier:

EU's digitale indsats har taget en overraskende drejning. Vi skal nu vænne os til EU Voice og EU Video, som bliver navnene på to nye, europæiske sociale medier.

EU lancerer to nye sociale medier

EU's datatilsyn EDPS har lanceret to nye sociale medier, som sidestykker til giganterne Twitter og YouTube. Ideen er, at Europa på sigt skal have sin egen digitale suverænitet uden om de store amerikanske sociale netværk.


"EU og sociale medier". Hvis du de seneste år har læst om dette emne, har det  typisk haft at gøre med regulering. 

EU med konkurrence-kommissær Margrethe Vestager i spidsen har således haft travlt med at sørge for, at store sociale medier som Facebook ikke blev for dominerende på markedet og i øvrigt holdt fingrene pænt fra brugernes data.

EU tager kampen op

Men hvad med simpelthen at konkurrere mod Facebook, YouTube, Twitter og alle de andre giganter? 

Altså alle de foretagender, som har det tilfælles, at de ikke er udviklet i Europa. Det vil EU også nu. I første omgang på forsøgsstadiet.

EU har således netop meddelt, at man lancerer de sociale medier EU Voice og EU Video. Helt præcist er det EU's datatilsyn European Data Protection Supervisor (EDPS), som står på de to tjenester, som endnu er på beta-stadiet.

EU Voice - socialt netværk i EU
EU Voice:

Sådan ser EU's nye sociale netværk ud. Det hedder EU Voice, og er endnu på forsøgsstadiet.

© EDPS

EU Voice - Europas svar på Twitter

EU-Voice er umiddelbart bedst sammenligneligt med Twitter. 

I hvert fald beskriver EDPS tjenesten som et "micro-blogging-værktøj". Som vist på billedet herover er tjenesten delt op i forskellige undergrupper. 

Brugerne i EU Voice kan selv oprette nye grupper med nye emner. Det er i første omgang EU-ansatte, der skal teste det nye netværk. Som almindelige EU-borger kan du ikke deltage aktivt, men du kan dog se med fra sidelinjen.

Du finder EU Voice via dette link.

EUs nye videotjeneste - EU Video
EU Video:

Sådan ser EU's nye videotjeneste ud. Den hedder EU Video.

© EDPS

EU Video – Europas YouTube

Tjenesten er bedst sammenlignelig med YouTube men dog med et noget mere begrænset udvalg af videoemner. 

Alle videoer handler således om databeskyttelse, digitalt privatliv samt en række andre internet EU-anliggerne, og lader til i første omgang at være målrettet mod eksperter og beslutningstagere.

Du finder EU Video via dette link

Stor fokus på privatliv i nye medier

Mens de to sociale netværk i første omgang ikke virker specielt fængende for almindelige borgere, ligger der store ambitioner bag. 

EDPS skriver således i pressemeddelelsen, at EU Voice og EU Video skal ses som de første skridt mod en ny type sociale netværk, som er annoncefri, ikke-kommercielle og ikke gør brug af dataindsamling om brugerne.

> Læs også: EU afliver Apples Ligtningk-stik - nu skal der USB-C i alt

EU i Trumps fodspor

Programmet bag det nye sociale netværk EU Voice hedder Mastadont. Det er open source software, som alle i teorien kan bruge til at lave et socialt netværk med mulighed for at skrive små beskeder med videre.

Hvis navnet Mastadont ringer en klokke, kan det skyldes, at det også er det system, som Donald Trump benytter til sit nye sociale netværk, Truth Social.

Trump har skabt Truth Social efter at han i 2021 blev bannet på både Facebook og Twitter, men det nye netværk har langt fra nået den popularitet, som han havde forventet. 

> Læs også: Svindlerne snyder dig i stor stil på sociale medier 

Måske er du interesseret i ...