EU vil forbyde Lightning-kablet og gøre USB-C-kabler til standard. Også for Apple.
Lightning-kabel:

EU vil forbyde Lightning-kablet og gøre USB-C-kabler til standard. Også for Apple.

EU vil forbyde Apples Lightning-kabler

USB-C skal være den nye opladningsstandard for alle telefonmærker. EU er på vej med lovgivning, der kan sende Apples Lightning-kabel til skrot.

"Er der nogen, der har en Samsung-oplader?" 

Sådan spurgte vi hinanden for ti år siden, hvor hvert telefon-mærke havde sin egen opladertype.

I dag spørger vi blot efter en oplader, for stort set alle mærker bruger USB-C. Der er dog én betydelig undtagelse.

Har du en iPhone eller andet Apple-udstyr, har du stadig brug for en anden oplader af typen Lightning.

Men står det til EU, skal Apple droppe Lightning-stikket og gå over til USB-C ligesom de andre producenter. 

EU vil smide Lightning på porten

EU-kommissionen forventes i september at fremlægge lovgivning, der reelt vil tvinge Apple til at gå over til USB-C-tilslutningen til opladning og kablet overførsel til og fra telefonen. Det skriver Reuters.

Det er ikke første gang, at et sådant initiativ er på vej fra Bruxelles. I 2018 forsøgte EU noget lignende, uden at det dog endte i lovgivning.

Det lykkedes dengang Apple er få stoppet tiltaget med argumenter om, at en standardisering ville bremse innovation i branchen samt resultere i en mængde elektronikskrald til skade for miljøet (altså når alle Apples brugere skal skrotte deres Lightning-udstyr.)

Pudsigt nok er det også miljøhensynet, som ligger til grund for hele tiltaget fra EUs side, da vi på verdensplan skrotter 50 mio. tons elektronisk udstyr om året. En ensretning af opladesystemerne vil reducere dette markant.

USB Micro-B, Lightning, USB-C
Kabler:

i 2019 brugte halvdelen af de mobiltelefoner, der blev solgt i EU, Micro USB (tv). 29% brugte USB-C (th) og 21% brugte Lightning. Står det til EU, skal alle enheder bruge USB-C i fremtiden. 

Stort flertal for forslaget i EU

Denne gang er der imidlertid mere hold i tiltaget fra EU. 

En tidligere afstemning i EU-Parlamentet viste et overvældende flertal (582 mod 42) for at gennemtvinge den nye standard, som vil gøre livet lettere for telefon-brugere og noget sværere for Apple.

Apple vil dog næppe lægge sig ned i diskussionen, så spørgsmålet er, hvor lang tid der endnu skal gå, før vi alle bare spørger: "Er der nogen, der har en oplader?".

Én ting er, at forslaget nu kommer på bordet, men i EU kan der gå flere år, før end ny lovgivning bliver vedtaget. Og til den tid kan både USB-C og Lightning allerede være fortid. 

Apples Lightning-kabel, som snart kan høre fortiden til.
Lightning-kabel:

Her ses Apples Lightning-kabel, som snart kan høre fortiden til (th) ved siden af et USB-C-kabel, som er standarden hos de fleste andre producenter. 

Måske er du interesseret i ...