EU vil have USB-C i alt
Ny standard

Står det til EU-kommissionen skal alle digitale enheder fremover benytte USB-C standarden. Det vil sige farvel til Apples Lightning-kabel - og de øvrige typer kabler, som i dag bruges til opladning fx USB og micro-USB.

Officielt: EU vil have USB-C i alt

EU-kommisionen har foreslået, at USB-C bliver ny fællesstandard i it-udstyr. Det betyder, at Apple tvinges til at levere et alternativ til lightning-kablet, som ellers har været standard i Apple-produkter som iPhone.

29. september 2021 af Steffen Nielsen

Ideen har været lang tid undervejs. Men nu er det virkelighed: EU-kommissionen har fremlagt et lovforslag, der skal gøre USB-C til universel standard til opladning af it-udstyr.

Forslaget vedrører stort set alle enheder, fx telefoner, tablets, kameraer, høretelefoner, højttalere og videospilkonsoler.

Tanken er, at forbrugere skal genbruge deres oplader i stedet for at købe en ny oplader hver gang, der kommer nyt udstyr ind ad døren. I forslaget fremgår det også, at opladere skal sælges separat, da du med en fælles standard allerede har en passende oplader derhjemme.

Ifølge forslaget vil tiltaget udover den åbenlyse miljøfordel spare forbrugerne for 250 mio. euro om året.

Micro-USB, Lightning og USB-C

Står det til EU, skal alle digitale enheder oplades med USB-C. Det betyder farvel til bla. Apples Lightning og Micro-USB.

Apples hovedpine

For lang de fleste producenter af udstyr er skiftet til USB-C allerede godt i gang.

Det gælder fx store producenter af Android-telefoner som Samsung og Huawei, som allerede benytter sig af standarden. Det ellers så populære micro-USB er efterhånden også ved at være udfaset.

Men for Apple er EU-forslaget af mere alvorlig karakter. Giganten har nemlig satset på Lightning-standarden, som siden 2012 har siddet i blandt andet alle iPhones.

> Apple har netop lanceret iPhone 13. Se, hvad de kan byde på her

Få først afklaring om flere år

Hvis EU's tiltag som ventet bliver til lov, står Apple over for et svært valg. 

Skal de skifte Lightning-porten ud med en USB-C-port i nye Apple-produkter? Skal de beholde lightning-stikket, men tilbyde en adapter til USB-C? Eller skal de helt droppe at have et opladestik i deres produkter og satse på teknologien til trådløs opladning, som bliver stadig bedre?

Beslutningen behøver Apple hverken tage i dag eller i morgen. 

EU lovforslag forventes at skulle behandles i op mod et år, og herefter vil der komme en overgangsperiode på op til 2 år, som Apple kan bruge til at efterkomme de nye krav.

> Læs også: Hvordan fungerer trådløs opladning?

EU vil have USB-C i alt
USB-C

USB-C-kablet går en lys fremtid i møde, når standarden skal bygge ind i alle enheder. Det vil sige, at alle mobiltelefoner, høretelefoner, kameraer, tablets med mere skal bruge USB-C i fremtiden.

Måske er du interesseret i ...