Microsoft presser brugerne til at bruge Edge-browseren
Så brug dog Edge:

Microsoft er meget insisterende i forsøgene på at få dig til at droppe konkurrerende browsere og i stedet bruge firmaets egen Edge.

© Shutterstock

Nu tvinger Microsoft dig til at bruge Edge

Microsoft har fundet tommelskruerne frem og vil nu gennemtvinge, at folk bruger deres Edge-browser både i Windows 10 og 11 og på Android- og iOS-enheder.

En gammel talemåde siger, at man nok kan tvinge en hest til truget, men ikke tvinge den til at drikke af det.

Det ordsprog har Microsoft tilsyneladende ikke hørt om, for firmaet prøver med alle midler at tvinge enhver med Windows over på den indbyggede Edge-browser.

I flere tilfælde har Microsoft på det seneste endda skruet yderligere op for anstrengelserne, så du ikke kan slippe for Edge uden adskillige krumspring.

Og det er ikke kun Windows-pc'er, som bliver presset over på Edge. Som du kan læse  i denne artikel, bliver du også presset fra din Android-mobil eller -tablet og fra iPhone og iPad.

> Læs også: Nu får du flere reklamer i Windows

Overtalelse med Windows Update

I ét tilfælde for nylig sendte Microsoft en Windows-opdatering ud til Windows 10 og 11, der ødelagde Windows' mulighed for med ét klik at ændre standardbrowseren i styresystemet.

Det gav en masse problemer for brugere af Googles browser, Chrome. 

Nogle fortalte om advarsler fra Windows, hver gang de åbnede deres Chrome-browser, og alle forsøg på at gøre Chrome til standardbrowseren igen - eller at gendanne dens standardindstillinger - mislykkedes.

Den fatale opdatering havde navnet KB5025221.

> Læs også: Standardprogrammer i Windows bliver ændret uden din godkendelse

Kort efter opdateringen var sendt ud til alverdens Windows-maskiner, begyndte de første advarsler at dukke op på Googles support-tråd

Problemet var i nogle tilfælde, at hver gang man åbnede Chrome på en pc med den installerede opdatering, dukkede indstillingerne for standardbrowser op for at overtale dig til at skifte standardbrowser væk fra Chrome.

Problemet lod sig kun løse ved at fjerne den chikanerende opdatering igen.

Google måtte løse problemet

I sidste måned udsendte Google så en opdatering til Chrome-browseren, som både har løst de gentagne bokse med valg af standardbrowser og givet mulighed for igen at vælge Chrome som standardbrowser. 

Eftersom løsningen blev klaret af Google og ikke Microsoft selv, indikerer det, at de generende funktioner i Windows-opdateringen nok ikke var en fejl - men en helt bevidst strategi.

> Læs også: 3 grunde til at du bør prøve Microsoft Bing

Vil også kapre mobile brugere

Samtidig har Microsoft også skruet op for indsatsen i forhold til telefoner og tablets med Android og iOS.

Bruger du Microsofts apps Teams til møder eller Outlook til emails, er de to apps nu begyndt at lokke dig over på Edge til mobilen.

Det sker helt konkret ved, at alle links, du trykker på i Teams eller Outlook automatisk åbner i Edge på telefonen i stedet for i den standardbrowser, du har valgt.

Har du slet ikke Edge installeret på din telefon eller tablet, dukker i stedet en opfordring op til at prøve Edge-browseren med et link direkte ind i telefonens app-butik, hvor du kan hente Microsofts browser. 

Når du klikker på links i Microsofts apps, bliver du straks foreslået at prøve Edge-browseren i stedet for den udtonede standardbrowser, som ikke nævnes ved navn.
Prøv Edge:

Når du klikker på links i Microsofts apps som Teams og Outlook, bliver du straks foreslået at prøve Edge-browseren i stedet for den udtonede standardbrowser, som ikke nævnes ved navn.

Teams-finte også på vej til Windows

Ifølge et support-dokument hos Microsoft, som er frit tilgængeligt, har firmaet også planer om at forfølge samme strategi i Teams og Outlook på din Windows-pc.

Microsoft fortæller selv, at det er for at strømline oplevelsen af firmaets produkter, fordi du så kan se fx Teams side om side med den hjemmeside, du har åbnet. 

Hvis du ikke ønsker at bruge Edge - eller foretrækker en anden browser som fx Chrome - kan det altså tyde på, at du tvinges til at markere dit valg oftere fremover. 

> Læs alle nyheder om Windows 11 her

Måske er du interesseret i ...