Kontrol over standardapps i Windows 11
Så hold dog op, Windows

Problemet med, at Windows laver om i standardprogrammerne af sig selv har været til stor frustration blandt pc-brugere.

© Shutterstock

Endelig løser Microsoft stort problem i Windows

Er du også godt træt af, at Windows i tide og utide laver om på dine indstillinger for standardprogrammer? Så er der lys forude.

Det kan være lidt af en udfordring at holde styr på, hvilke programmer der åbner dine filer i Windows 11. 

Der findes et hav af filtyper, som associeres med mange forskellige programmer, og du kan vælge, hvilket program, der som standard skal åbne fx dine billeder, videoer eller andre formater.

Problemet i Windows 11 er bare, at systemet nulstiller disse indstillinger i ny og næ og laver om i computerens standardprogrammer uden dit samtykke. Og så skal vi endnu engang justere indstillingerne og vælge, hvilke programmer pc'ens filer skal åbnes i.

Problemet har været til stor gene hos brugere af Windows 11 siden styresystemets udgivelse, men nu ser det endelig ud til, at Microsoft gør noget ved det.

Microsoft skriver nemlig selv i et blogopslag, at de lover at lave det om, så standardprogrammer ikke bliver ændret uden din godkendelse.

LÆS OGSÅ: Sådan skifter du PDF-læser i Windows

Få kontrollen over programmerne

I Windows 11 kan det være ganske forvirrende at lave om i standardprogrammer. Derfor er det ekstra irriterende, at Windows piller ved dine indstillinger og fx sætter Edge-browseren som standardbrowser, selvom du selv har valgt Google Chrome.

Windows’ indbyggede programmer sætter endda sig selv som standardprogrammer, uden at du bliver informeret om det, og uden at du har en chance for at sige nej tak.

Men nu lover Microsoft, at problemet bliver løst. I hvert fald fortæller de, at brugere af Windows 11 fremover kan forvente, at det både bliver lettere at vælge standardprogrammer, og at standardprogrammerne ikke vil skifte uden videre.

LÆS OGSÅ: Skift standardbrowser i Windows 11

Intet sker uden din godkendelse

I stedet for, at programmerne vælger sig selv som standardprogrammer i det skjulte, vil du fremover få klar besked, hvis et program ønsker at lave om i dine indstillinger.

Hvis du godkender anmodningen om, at et program vil være nyt standardprogram, bliver du ført ind i indstillingerne for standardprogrammer i Windows 11. Hvis du afviser anmodningen, sker der intet.

Den nye funktion er ikke tilgængelig endnu. I de kommende måneder bliver den testet af dem, der er med i Windows Insider-programmer. Derefter vil funktionen blive en fast del af Windows 11 formentlig i løbet af 2023.

LÆS OGSÅ: Nu skal du løbende sige nej tak til Windows 11

Måske er du interesseret i ...