Få let Firefox som standardbrowser i Windows.
Skift til Firefox

Microsoft vil meget gerne have, at du vælge firmaets Edge-browser. Så meget, at det er yderst besværligt at skifte til en konkurrent.

Nu er det nemt at skifte standardbrowser i Windows

Det er en indviklet affære at ændre standardbrowseren i Windows 10 og 11, men nu har folkene bag browseren Firefox fundet en løsning.

De fleste Windows 10-ejere har forlængst opdaget, at Microsoft meget gerne vil øge udbredelsen af firmaets browser Edge.

Det viser sig fx ved, at Edge nulstilles til standard, når du installerer større opdateringer, og ved at du skal bekræfte dit valg flere gange, når du forsøger at skifte standardbrowser manuelt.

Samtidig kræver det en omstændelig tur rundt i Windows' indstillinger, hvis du vil fjerne Edges monopol og fx få browseren Chrome eller Firefox som standard i stedet.

Som vi netop har afdækket her i Komputer for alle bliver det desværre ikke bedre i Windows 11. Faktisk tværtimod, for i Windows 11 kan du ikke blot vælge en anden browser.

Her skal du i stedet vælge en anden browser for hver protokol, som kan åbnes af en browser. Det vil sige, at du skal igennem de samme trin utallige gange. 

Det betyder standardbrowseren

Hvis du ikke selv har ændret indstillingen i Windows - eller netop har opdateret din pc med en større funktionsopdatering - er din standardbrowser indstillet til Microsoft Edge.

Det betyder, at alle links du klikker på - fx i en mail - vil åbne hjemmesiden i Edge. Det samme gælder, hvis du klikker på Windows-funktioner i Indstillinger, som viser yderligere oplysninger fra nettet. 

Også disse åbner i Edge. Det kan være ekstremt irriterende, hvis man nu engang foretrækker en anden god browser på det frie marked. 

> Læs også: Sådan bruger du inkognito og privatbrowser

Besværligt at skifte browser

Som det desværre er i dag skal du omkring Standardapps i Indstillinger i Windows 10 for at ændre standardbrowser. Herfra skal du klikke ind på den nuværende browser for at se en liste over tilgængelige browsere på pc'en, som du så kan erstatte den nuværende med. 

Samtidig har det ikke været muligt for programmer at gøre det ved at du blot klikker på en knap i programmet, som man kunne i tidligere udgaver af Windows.

Den besværlige vej betyder, at mange af os holder fast i halvdårlige standardprogrammer.

> Læs mere detaljeret, hvordan du skifter standardbrowser i Windows 10 her

Firefox har fundet den hellige gral

I stedet for at lade brugerne vandre den besværlige vej ind i Windows' indstillinger har Mozilla, der står bag Firefox, sat sig grundigt ind i hvordan funktionen virker i Windows. 

Den viden har de brugt til at ændre den måde man gør Firefox til standardbrowser i Windows. Ligesom i gamle dage kan det nu igen lade sig gøre ved blot at klikke på en knap i Firefox' indstillinger. En talsmand fra Mozilla forklarer om den nye mulighed:

"Folk burde have mulighed for enkelt og nemt at angive standardindstillingerne. Da det ikke er sket i Windows 10 og 11, har Firefox kigget på andre dele af Windows' indre for at give folk en oplevelse, der ligner, hvad Windows giver Edge, når brugere vælger Firefox til at være deres standardbrowser."

Med andre ord er det nu ligeså let at vælge Firefox til som det er at vælge Edge, hvilket kun virker rimeligt ud fra et konkurrencemæssigt perspektiv.

Firefox er bygget på åben kildekode, så man kan håbe, at firmaets nyfundne frihed også finder anvendelse i andre browsere som Google Chrome eller norske Opera.

Skiftlet  til Firefox som standardbrowser
Firefox

I Firefox' indstillinger kan du nu blot klikke på en enkelt knap i programmet, og så skifter standardbrowseren - uden en omvej til indstillingerne i Windows. 

Lukker Microsoft for hullet?

I følge Microsoft blev valget af standardprogrammer i sin tid ændret for at undgå browser-kidkapninger - altså at ondsindede programmer ændrede standardbrowseren eller andre programmer uden dit vidende. 

Hvis funktionen er indført som en sikkerhedsforanstaltning, er det store spørgsmål, om Microsoft kan leve med, at det nu er muligt for softwareproducenter at omgå den - eller om de ændrer funktionen endnu en gang, inden udgivelsen af Windows 11, så Firefox-tricket ikke længere virker. 

Vi følger naturligvis sagen tæt her på redaktionen.

> Edge fungerer bedst, når du er logget ind i browseren. Se her, hvordan du logger ind i Edge. 

Måske er du interesseret i ...