Hængelås i browseren
Hængelås i browseren

Hængelåsen, du normalt finder til venstre for en webadresse, forsvinder snart fra Google Chrome.

© Shutterstock

Snart forsvinder hængelåsen fra Google Chrome

Den lille hængelås, der viser, at en hjemmeside er sikker, vil snart være fortid i Google Chrome. Men hvordan spotter du så en usikker hjemmeside?

Når du surfer på internettet, har du måske lagt mærke til den lille hængelås i adresselinjen til venstre for en webadresse.

Hængelåsen indikerer, at forbindelsen til den hjemmeside, du er ved at besøge, er sikker. Det er især vigtigt, hvis du skal downloade noget fra hjemmesiden eller indtaste dine betalingsoplysninger i forbindelse med et køb.

Bruger du Google Chrome-browseren, vil du snart opleve, at hængelåsen forsvinder, men det betyder ikke, at hjemmesiden pludselig er blevet usikker.

LÆS OGSÅ: Sådan retter du dine gemte oplysninger i Chrome

HTTP eller HTTPS?

Hængelåsen, du finder ved siden af en hjemmesides adresse, angiver først og fremmest, at en hjemmeside har styr på sikkerheden.

Det kan du også se ved, at der står HTTPS i stedet for blot HTTP først i hjemmesidens adressenavn. Fx https://komputer.dk.

HTTP står for Hypertext Transfer Protocol, og HTTPS for Hypertext Transfer Protocol Secure - altså er det S'et, som indikerer, at hjemmesiden er sikker.

Det betyder kort sagt, at indholdet på hjemmesider med HTTPS er sikret via kryptering - og hidtil har disse sider været lette at kende, fordi du kan se hængelåsen til venstre for url'en i browseren.

LÆS OGSÅ: Google oversætter hjemmesiden

Derfor fjerner Google hængelåsen

Det kan umiddelbart lyde tosset, at Google fjerner hængelåsen, der ellers tydeligt har oplyst brugerne om, at en given forbindelse sikker, men der er faktisk en ganske god grund til det.

For ifølge en rapport udsendt af Google er mere end 90 procent af webtrafikken verden over nu krypteret med HTTPS.

Derfor er det ikke længere nødvendigt, at vise, hvilke hjemmesider der er sikre. 

I stedet vil du i Google Chrome få en advarsel, hvis en hjemmeside er usikker. Det vil blive angivet med et advarselssymbol efterfulgt af teksten "Ikke sikker".

LÆS OGSÅ: Ny funktion i Chrome: Sæt din historik bag lås og slå

Stadig muligt at tjekke sikkerheden

Selvom Google Chrome vinker farvel til den synlige hængelås, er det planen, at du stadig hurtigt kan tjekke, om en hjemmeside er sikret med HTTPS.

Hvor der før var en hængelås, vil der nemlig komme en klikbar pil, som åbner et felt, der viser, om en forbindelse er sikker.

Klikbar pil i Chrome
Klikbar pil

I stedet for hængelåsen vil der snart være en klikbar pil, der åbner en lille oversigt over en hjemmesides sikkerhed.

© Google


I øjeblikket er funktionen ved at blive testet, men det forventes, at hængelåsen vil forsvinde, når Chrome version 93 bliver rullet ud til alle.

LÆS OGSÅ: 5 lette tips til fanerne i Google Chrome

Måske er du interesseret i ...