hængelåsen i adresselinjen på en browser
Krypteret forbindelse:

Nu vil Google fjerne hængelåsen i Chrome.

© Shutterstock

Nu fjerner Google hængelåsen i Chrome

Brugerne har haft svært ved at finde ud af, hvad de skulle bruge hængelåsen i Chrome til. Nu laver Google den helt om.

Når du bevæger dig rundt i Google Chrome og andre browsere, har en lille hængelås til venstre i adressefeltet i årevis vist dig, om hjemmesiden er sikker eller ej.

Faktisk begyndte den klassiske browser Netscape at bruge hængelåsen allerede i 1990'erne, og siden fulgte andre browsere som Google Chrome og Microsoft Edge efter.

Ikonet signalerer, at du har en sikkert krypteret HTTPS-forbindelse til hjemmesiden, men nu vil Google fjerne hængelåsen i sin altdominerende browser, Chrome.

> Læs også: Sådan tjekker du om en hjemmeside er sikker

Hvad betyder hængelåsen i browseren?

Hængelåsen, du finder til venstre ved siden af en hjemmesides adresse i browseren, angiver først og fremmest, at forbindelsen til den hjemmeside, du er ved at besøge, er sikker. 

Det er især vigtigt, hvis du skal downloade noget fra hjemmesiden eller indtaste dine betalingsoplysninger i forbindelse med et køb.

For år tilbage kunne du se hjemmesideadresser, som startede med HTTP og ikke HTTPS, som langt de fleste starter med i dag. Det lille S indikerer, at der er tale om en sikker forbindelse, og hængelåsen blev en let indikator på, om du besøgte en sikker hjemmeside eller ej. 

I dag kan hackerne dog sagtens lave sikre HTTPS-hjemmesider til deres svindelnumre, så hængelåsen er ikke længere en garanti for en sikker side.

> Læs også: Sådan bruger du udvidelser i Chrome

Hvorfor fjerne hængelåsen i Chrome?

Google har nu besluttet, at låseikonet i Chrome skal erstattes af et nyt ikon, som ikke antyder sikkerhed eller troværdighed.

Årsagen til ændringen er, at de fleste websteder nu bruger HTTPS-krypteringen. Faktisk bruger over 99 % af de websider, der indlæses i Google Chrome, allerede HTTPS. 

Nogle ondsindede websteder bruger dog også HTTPS og viser låseikonet for at narre brugerne til at tro, at de er sikre. 

Men hvad de færreste måske ved, så ligger der allerede i dag en masse ekstra informationer og muligheder, hvis man klikker på hængelåsen. Og dem vil Google gerne fremhæve.

Google udskifter hængelåsen i browseren med et nyt ikon.
Nyt ikon:

Allerede i dag kan du få vist flere informationer om den hjemmeside, du besøger, hvis du klikker på hængelåsen. Med det nye ikon vil Google sætte mere fokus på denne mulighed.

© Google

Google infører nyt ikon i adresselinjen

For at løse dette problem vil Google indføre et nyt ikon, som ligner indstillingsikonet i mange programmer og apps. 

Det nye ikon vil indikere, at der kan klikkes på elementet for at se flere informaitoner - som du i øvrigt også kan i dag. Låsesymbolet vil dog stadig blive vist i undermenuen, når forbindelsen er sikker.

Google annoncerede oprindeligt denne ændring i august 2021, idet Google oplyste, at indikatorer for sikre websteder ikke længere var nødvendige, da størstedelen af forbindelserne foregår over HTTPS. 

Det nye ikon vil blive lanceret i september 2023 som en del af en designopdatering kaldet Chrome 117.

Låseikonet vil også blive erstattet i Google Chrome til Android til september, mens det vil blive fjernet helt fra Chrome på iOS-enheder.

> Læs også: Nyt trick: Sådan sletter du lynhurtigt browserhistorikken i Chrome

det nye ikon, som skal åbne for indstillingerne for hjemmesider i Chrome
Nyt ikon

Sådan kommer det nye ikon til at se ud. Det er meningen, at det skal invitere til at klikke og bruge indstillingerne for hjemmesiden end med det hidtidige hængelås-ikon.


© Google

Måske er du interesseret i ...