Tastatur købeguide
Tastatur

Bliv klædt godt på til at købe det rigtige tastatur for dig.

Hvilket tastatur skal jeg købe?

Uanset hvilket tastatur du er på udkig efter, er der en række specifikationer, du bør kende til, så du undgår at købe det forkerte tastatur.

Et godt tastatur gør arbejdet med computeren både mere effektivt og komfortabelt.

Men hvad er et godt tastatur egentlig?

Det er svært at give et entydigt svar på, for som udgangspunkt er det dog op til dig at vurdere, hvad du vil have i et tastatur - alt efter dine behov.

Mange nye tastaturer er nemlig fyldt med avanceret elektronik bag det velkendte ydre. Fx kan nogle tastaturer lyse med indbygget lys, mens andre har et helt multimediecenter gemt i sig.

Sådan vælger du det bedste tastatur 

Når du skal købe nyt tastatur, skal du gøre op med dig selv, hvad dine behov er. 

Der er stor forskel på det bedste tastatur til kontorarbejde og det bedste tastatur til computerspil. 

Herunder har vi på redaktionen samlet de fire vigtigste specifikationer, du skal kende til, når du går på indkøb efter et nyt tastatur.

LÆS OGSÅ: Her er de skøreste tastaturgenveje i Windows

1. Tasterne - prøv tastaturet før køb

I et tastatur er det alfa og omega, at tasterne er gode. Det er dem, du konstant trykker på, når du bruger tastaturet, og der er næppe noget værre end elendige taster.

Tastaturets taster skal føles behagelige og robuste, når du trykker på dem. Der skal være en tilpas modstand, og det gør bestemt ikke noget, hvis de siger en tilfredsstillende kliklyd ved hvert tastetryk. 

Derfor er det nødvendigt, at du prøver tastaturet, før du køber det, så du ved præcist, hvordan tasterne føles. Og hvordan de lyder - et tastatur med en markant kliklyd kan være en drøm for nogen, men en kæmpe frustration for andre. 

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Hvor hurtigt skriver du?

2. Numerisk tastatur - har du brug for det?

Det numeriske tastatur, som er den gruppe af taltaster, der typisk findes til højre på tastaturet, bliver oftere og oftere udeladt i moderne tastaturer.

Fordelen er, at det får tastaturerne til at fylde mindre på skrivebordet. Ulempen er, at du får færre taster for pengene.

Hvis du til dagligt bruger Num Lock-funktionen og de tilhørende taltaster, fx hvis du arbejder meget med regneark, skal du selvsagt ikke vælge et tastatur uden numerisk tastatur.

Det numeriske tastatur gør det også muligt let at skrive specialtegn ved hjælp af særlige koder. Det kan du læse mere om her.

Numerisk tastatur på computer
Numerisk tastatur:

Det numeriske tastatur er nærmest uundværligt, hvis du arbejder meget i regneark. Men det fylder naturligvis mere på skrivebordet end et tastatur uden numerisk tastatur. 

3. Forbindelsen - trådløst eller kabel?

Nogle tastaturer forbindes trådløst til computeren, andre kræver en ledning som forbindelse, og visse tastaturer kan forbindes på begge måder.

Er du træt af kabelrod på skrivebordet, er det en god idé at vælge et tastatur, der kobles til trådløst, fx med Bluetooth eller med en lille adapter.

Bruger du computeren til spil, kan du dog opleve irriterende forsinkelser på grund af den trådløse forbindelse, og i det tilfælde er et kablet tastatur bedst at vælge.

Går du efter et tastatur med kabel, skal du huske at tjekke, hvilken indgang din pc har. på de fleste nyere pc'er kan du bruge et USB-C-kabel.

> Læs også: Hvilen version af USB sidder i min pc?

4. Ekstrafunktioner

Et tastatur er ikke længere bare et tastatur. Moderne modeller er ofte udstyret med ekstrafunktioner af den ene eller anden art. 

Det kan fx være, at et tastatur indeholder særlige genvejstaster til Joblisten eller Stifinder i Windows.

Andre tastaturer har en mediedock, hvorfra du kan styre musikafspilning. Desuden har en del tastaturer indbyggede lys, og nogle tastaturer har en håndledsstøtte, der kan påmonteres.

Som regel medfølger der også et tilhørende program til pc’en, som du kan bruge til at tilpasse de mange ekstrafunktioner. Så kan du fx vælge genvejene til ekstratasterne eller skifte farven i de indbyggede lys. 

Du kan også udvide tastaturets muligheder med andre programmer. Det har vi har skrevet om  i Komputer for alle tidligere her

Vi anbefaler, at du går i en fysisk butik, hvor du kan prøve forskellige tastaturer op mod hinanden. Det er den eneste måde, hvorpå du kan finde det tastatur, som passer bedst til dine behov. 

LÆS OGSÅ: Det vidste du ikke om dit tastatur

Stort test af tastaturer

I Komputer for alle nummer 19/2022 tester vi seks af markedets bedste og smarteste tastaturer.

Det er tastaturer i ganske høj kvalitet, og som kan mere end de fleste andre modeller. Ikke et eneste af de testede tastaturer dumpede testen, og grundlæggende er der tale om seks rigtigt fine tastaturer.

Prisen på tastaturerne er derfor også en anelse højere end de gennemsnitlige varer i butikkerne, men så får du også meget og godt tastatur for pengene.

> Læs hele testen i Fordelszonen her

Måske er du interesseret i ...