Det nyere USB C-stik giver dig endnu flere muligheder, fordi standarden også gør det muligt at tilslutte fx en skærm via USB-kablet.
USB:

Det nyere USB C-stik giver dig endnu flere muligheder, fordi standarden også gør det muligt at tilslutte fx en skærm via USB-kablet. 

Hvilken version af USB sidder i min pc?

USB findes i utallige udgaver lige fra USB 1 til den nye USB 4, og de forskellige udgaver har helt varierende hastigheder og muligheder. Se her, hvordan du undersøger, hvilken version din egen pc er udstyret med.

21. september 2022 af Henning Dadkhah Rasmussen

USB-stikket, der har afløst stort set alle andre tilslutningsstik på din pc, blev lanceret i 1996.

Det var dengang en banebrydende opfindelse, som gjorde det meget lettere at tilslutte alt pc'ens grej.

I de mellemliggende årtier har USB gennemgået en imponerende udvikling - både af den underliggende standard, som definerer hastigheden på teknologien, og af de stik, som USB anvender til at tilslutte dit udstyr.

> Læs også: Hvad er forskellen på USB-stik og USB-nøgle?

USB C samler det hele under én fane

Den nyeste stiktype til USB hedder USB C. Det er et mindre stik med afrundede hjørner, som kan vendes på to måder. 

Stikket bruges både i moderne pc'er, tablets og telefoner, og så virker stikket også med ældre udgaver af USB-standarden.

Typisk vil din pc rumme indgange til både det traditionelle USB A-stik og til den nye USB C, og ofte arbejder de to stik ved forskellige standarder.

Det almindelige USB-stik i din pc vil ofte virke med USB 3.0-standarden, mens det nye USB C-stik virker med USB 3.1 eller 3.2.

> Læs også: Derfor har du brug for en USB-hub til din pc

USB C vs USB A:
USB C vs USB A:

Til venstre ser du det gamle USB A-stik, som du garanteret kender. Det er det stik, som altid vender forkert, når man skal koble noget til pc'en. Til højre er det det nyere USB C-stik, som efterhånden er blevet standard i pc'er, mobiltelefoner og at det udstyr, du ønsker at koble til. 

Undersøg, hvilken udgave af USB, der sidder i din pc

Hvis du er i tvivl om, hvilken udgave af USB-standarden din pc er udstyret med, kan du nemt undersøge det direkte i Windows.

Det foregår i Enhedshåndtering, hvor du finder et samlet overblik over alle komponenter i din pc.

Hvert USB-stik på pc'en vil være koblet til en såkaldt USB Controller, som styrer stikket. Flere stik kan være koblet til samme controller.

Hvis din pc både har almindelig USB og USB C, vil de to stik ofte være koblet til to forskellige controllere.

Sådan undersøger du din USB-version:

Højreklik på startknappen i Windows og vælg Enhedshåndtering.
Trin 1:

Højreklik på startknappen i Windows og vælg Enhedshåndtering.

Udvid listen ved USB-controllere (Universal Serial Bus).
Trin 2:

Udvid listen ved USB-controllere (Universal Serial Bus). Nu vises, hvilken udgave af USB, din pc understøtter - her USB 3.1 på den ene port og USB 3.0 på den anden port.

Læs alt om det nye USB C-stik

I Komputer for alle 16/2022, som er på gaden nu, kan du læse alt om de mange muligheder, du får med det helt nye USB-stik, som alle nyere pc'er og telefoner er udstyret med. 

Med USB C kan du blandt andet tilslutte skærm, netværk og strømforsyning til pc'en, så det moderne stik reelt er den eneste indgang din pc behøver. 

> Du kan naturligvis også læse artiklen i Fordelszonen her

Hvis din pc ikke har nok indgange til det udstyr, du ønsker at koble til den, kan du investere i en USB-hub.

Måske er du interesseret i ...