De skøreste tastaturgenveje i Windows
Tastaturgenveje:

Nogle tastaturgenveje er meget anderledes end andre. Kender du dem, vi nævner i artiklen?

Her er de skøreste tastaturgenveje i Windows

Nogle tastaturgenveje i Windows kræver, at du bruger hele fem taster. Dem lærer du her, hvor vi også giver dig forklaringen på, hvorfor de overhovedet eksisterer.

Nogle genveje på tastaturet lærer vi nærmest fra barnsben, så de sidder i fingrene uden at vi skal tænke over dem.

Et klassisk eksempel er genvejen CTRL+C, der kopierer indhold til udklipsholderen og søstergenvejen CTRL + V, der indsætter indholdet ind et andet sted. Måske bedre kendt som copy/paste.

> Læs også: Her er de vigtigste genvejstaster i Windows 

Men der er også genveje, der absolut ikke sidder i fingrene. 

Dem ser vi nærmere på her. 

5 taster til én genvej

De fleste genveje bruger to taster -- eller endda tre, som den velkendte CTRL + Alt + Delete.

Men der findes også en gruppe af tastaturgenveje til Windows, som kræver, at du bruger hele fem taster og dermed fem fingre på én gang.

Genvejene indledes alle med tastekombinationen Ctrl + Alt + Shift + Win (de fire taster, der typisk er grupperet i nederste venstre hjørne af tastaturet). Føjer du femte tast til sker der følgende:

  • L: Åbner Linkedins hjemmeside
  • N: Åbne OneNotes hjemmside
  • Vilkårlig tast på det numeriske tastatur: Åbner Office.com.
  • D: Åbner OneDrive-mappen i Stifinder
  • O: Åbner indbakken i programmet OutLook
  • P: Åbner en ny side i PowerPoint.
  • T: Åbner Microsoft Teams.
  • W: Åbner et blankt Word-dokument.
  • X: Åbner et blankt Excel-regneark
> Læs også: Genial genvej: Sådan laver du let Emojis i Windows

En erstatning for Office-tasten

Nu spørger du nok med god ret, om det virkelig er nødvendigt med fem taster for at åbne disse elementer? Er der måske snarere tale om en "tastatur-omvej"? Men faktisk er der en nogenlunde god forklaring på disse genvejes eksistens.

De hænger nemlig samme med indførelsen af en Office-tast på bestemte tastaturer fra Microsoft. Denne tast alene har nemlig samme effekt som de fire kombinerede funktionstaster, vi har vist her.

Men har du ikke Office-tasten på dit tastatur er du altså tvunget ud i lufte alle fem fingre, når du bruger de specielle taste-kombinationer.

Office-tast på Windows tastatur fra Microsoft
Office-tast:

Du kender sikkert Windows-tasten på tastaturet, men på visse Microsoft-tastaturer finder du også en Office-tast. Den kan erstattes af den særprægede tastaturgenvej Ctrl + Alt + Shift + Win.

Hent nyttige genveje i Fordelszonen

Vi indrømmer, at den praktiske værdi at de genveje, du har lært herover, måske ikke er den største. Heldigvis er din pc og Windows proppet med mange andre genveje, som både kræver færre taster og er betydeligt mere anvendelige.

I Fordelszonen har vi forskellige praktiske oversigts-ark med genvejstaster til Windows. Hent fx  "Gør livet nemmere med F-tasterne" og "De bedste genveje til Windows 10".

Måske er du interesseret i ...