Windows 11 er klar til dig. Men er du klar til Windows 11?
Skal du opdatere din pc?

Windows 11 er klar til dig. Men er du klar til Windows 11?

© Shutterstock

Windows 11 er kommet: Er du og din pc klar til at tage springet?

Microsoft har lanceret styresystemet Windows 11, som er Windows 10's afløser. De første har allerede installeret det nye system. Skal du med på vognen?

14. oktober 2021 af Steffen Nielsen

Windows 11 er den nye version af Microsofts styresystem Windows. I løbet af de kommende måneder og år kommer Windows 11 til at erstatte Windows 10 på pc'er over hele verden.

Systemet blev lanceret den 5. oktober 2021 under stor mediebevågenhed, for det er en sjælden begivenhed, når der kommer en ny version af Windows.

Senest skete det i 2015, da Windows 10 afløste Windows 8. Dengang blev Windows 10 i øvrigt udråbt som "det endelige Windows", men sådan endte det altså alligevel ikke.

> Læs alle vores artikler om Windows 11 her

Windows 11 er gratis

Først den bedste nyhed om Windows 11: Det koster ikke noget.

Microsoft vil nemlig meget gerne have dig til at tage springet fra 10 til 11, så hvis du i forvejen har en computer med Windows 10, er det helt gratis at skifte til den nye udgave af Windows.

Der kan dog være andre udfordringer, som gør, at du ikke kan få Windows 11 nu og her. Og du behøver faktisk slet ikke at opdatere - du kan sagtens holde fast i Windows 10 længe endnu. 

Lettere at opdatere Windows end tidligere

Med det økonomiske aspekt ryddet af vejen er der stadig en del ting, du bør vide, hvis du sidder med en Windows 10-pc og overvejer at skifte til det nye Windows 11.

Overgangen fra Windows 10 til 11 er nemlig anderledes en tidligere "systemskifter". 

På en måde er det meget lettere, da opgraderingen foregår direkte fra inde fra Windows. Du har altså ikke brug for installationsmedier eller ISO-filer, som det har været tilfældet tidligere. 

Til gengæld stiller Microsoft nogle ret strenge krav til din computers udstyr, for at du overhovedet får lov at opgradere.

Derfor er der fem store spørgsmål, du skal stille dig selv, hvis du overvejer at skifte til Windows 11 fra Windows 10.

1. Er min pc klar til Windows 11?

Du kan ønske at skifte til Windows 11 nok så meget, men hvis din computer ikke lever op til  hardware-kravene, får du ikke lov at tage springet. 

Microsoft har blandt andet stillet som krav, at din pc-understøtter sikkerhedsfunktionen TPM 2.0. Det gør den formentlig ikke, hvis den er mere end et par år gammel. 

Du kan meget læse meget mere om dette og andre krav til udstyret i artiklen "Kan du installere Windows 11 allerede i dag?

I artiklen kan du også læse, hvordan du selv let tjekker, om din pc lever op til kravene.

2. Hvordan får jeg Windows 11?

Når Microsoft er klar til at levere Windows 11 til din computer, vil tilbuddet dukke op i Windows Update i Windows 10 under "valgfrie opdateringer".

Det tjekker du ved at gå til Indstillinger (tandhjulet i Windows-menuen), vælge Opdatering og sikkerhed og klikke på Vis valgfrie opdateringer.

Du kan dog også springe køen over og hente værktøjet Windows 11 Installation Assistant i Fordelszonen. Med det kan du tvangsopgradere din Windows 10-computer til Windows 11.

> Læs også: Vi har opdateret til Windows 11 - så let var det

Programmet Windows Installation Assistant hjælper dig med skiftet fra Windows 10 til 11 nu.
Installer Windows 11

Programmet Windows Installation Assistant hjælper dig med skiftet fra Windows 10 til 11 nu. Alternativt kan du vente, til Microsoft tilbyder dig opdateringen i Windows Update.

3. Skal jeg skifte til Windows 11 nu?

Windows 11 har en del funktioner, som du ikke finder i Windows 10, og som bestemt gør det fristende at skifte nu. 

> Læs også: Disse funktioner kan du glæde dig til i Windows 11

Men selvom din computer lever op til hardwarekravene, er der ingen krav om, at du tager springet til Windows 11 allerede nu. 

Der er intet hastværk. Traditionelt set har opdateringer til Windows været behæftet med fejl fra start - og Windows 11 er ingen undtagelse. Derfor kan det ofte kan det betale sig at vente og se tiden an nogle uger eller måneder, før du går ombord. 

> Læs også:  Efter lanceringen: 8 nye fejl i Windows 11

4. Kan jeg blive ved med at bruge Windows 10?

Måske er du lykkelig for Windows 10. Og måske har du slet ikke lyst til at få de nye værktøjer i Windows 11.

Så kan du roligt fortsætte med Windows 10 noget tid endnu. Microsoft har nemlig meldt ud, at supporten for Windows 10 først ophører i 2025. 

Når det sker, vil din pc ikke længere modtage opdateringer til Windows 10 og vil derfor blive sårbar overfor virus og malware, som du kan møde på nettet og i indbakken.

Men til den tid har du måske alligevel investeret i en ny computer.

5. Kan jeg købe en ny pc med Windows 11?

Microsofts krav til hardware har sat computerproducenterne på overarbejde for at levere nye computere med de rette specifikationer. 

Microsoft har allerede lanceret den nye Microsoft Surface, som er skræddersyet til Windows 11. 

Andre producenter er naturligvis også på banen. 

> Læs også: Disse nye computere kan køre Windows 11

Windows 11's nye design

Mens du funderer videre over, om Windows 11 er noget for dig, kan du glæde dig over det rent visuelle i systemet.

Alle eksperter er nemlig enige om, at Windows har fået en visuelt overhaling, der vil noget.

> Se forskellene på Windows 10 og Windows 11 side om side her

Måske er du interesseret i ...