Fejl i Windows 11
Fejl i Windows 11

Windows 11 er langtfra perfekt, og som med alle andre nye styresystemer er der også her nogle skavanker, som løses hen ad vejen.

© Curt Bauer / Shutterstock.com

Efter lanceringen: 8 nye fejl i Windows 11

Windows 11 er netop lanceret, og allerede nu rapporteres der om fejl og mangler ved den nye udgave af styresystemet. Otte fejl er så udbredte, at Microsoft arbejder på en løsning.

Den 5. oktober 2021 var store lanceringsdag for Windows 11, der på sigt skal afløse populære Windows 10..

Da opdateringen sendes ud løbende til alverdens Windows 10-maskiner, er det ikke sikkert at du selv har fået den tilbudt endnu.

Her en uges tid senere er der dog allerede tilstrækkeligt med pc'er, der nu har fået Windows 11 til at Microsoft kan identificere de mest gængse problemer og fejl, som firmaet arbejder på at løse. 

> Se her, hvordan Windows 11 rulles ud over hele verden - og hvordan du kan springe køen over

Særligt disse otte fejl oplever brugere over hele verden. 

Fejl 1: Windows 10' proceslinje hænger fast

Nogle brugere, der har opdateret til Windows 11, oplever at det nye styresystem stadig har den gamle Proceslinje fra Windows 10.

Det kan selvfølgelig være heldigt nok, hvis man ikke er så vild med at startknappen ligger midt på Proceslinjen, men det vækker naturligvis bekymring for om andre dele af Windows heller ikke er opdateret korrekt.

Hvis du også oplever samme problem, kan du prøve at oprette en ny brugerprofil på din Windows 11-pc. Den nye profil skulle have den korrekte Proceslinje.

Proceslinjen i Windows 11
Proceslinje

En af de store ændringer i Windows 11 er, at proceslinjen nu er centreret i midten af skærmen. Der er dog mange, som oplever fejl med denne funktion.

© Microsoft

Fejl 2: Startmenuen åbner ikke

Andre nye ejere af Windows 11 oplever, at startmenuen fryser og nægter at åbne. 

Problemet er beslægtet med den første fejl, hvor Windows 10's Proceslinje hænger fast, og det kan løses ved at fjerne alle installerede opdateringer og installere dem igen.

Vi forventer, at Microsoft snarest vil sende en opdatering ud som løser problemet. 

Fejl 3: AMD-processorer er droslet ned

Processor-producenten AMD meddeler, at enkelte programmer, der afvikles i Windows 11, kan få CPU'er fra AMD til at falde op til 15 procent i ydelse.

Det skyldes en fejl i Windows 11, hvor styresystemet ikke fordeler arbejder ligeligt på processorens kerner og en forkert brug af CPU'ens indbyggede cache-hukommelse.

AMD arbejder i øjeblikket på en løsning sammen med Microsoft, som forhåbentligt løser problemerne. 

Fejl 4: Får fejlagtig besked om, at pc'en ikke kan køre Windows 11

Enkelte brugere oplever, at Microsofts eget værktøj til at tjekke, om pc'en kan køre Windows 11, Tilstandskontrol for pc, meddeler at pc'en kan køre Windows 11, mens installationsprogrammet til opdateringen siger det modsatte.

Der er desværre ikke en løsning på dette problem i øjeblikket, men Microsoft bekræfter at de kender til fejlen og arbejder på højtryk for at løse det.

> Tjek om din pc kan køre Windows 11 i dag

Fejl 5: Stifinder sluger al pc'ens hukommelse

Helt siden de første prøveudgaver af Windows 11 har Stifinder haft en fejl med hukommelsesbrugen, som dog blev repareret undervejs. 

Nu er fejlen dukket op igen i den færdige Windows 11, og det betyder for nogle brugere, at Stifinder bruger op til en gigabyte af pc'ens hukommelse, når man har åbnet et par mapper. 

Da fejlen tidligere har været løst, forventer vi en snarlig ny løsning fra Microsoft. 

> Se forskellene på Windows 10 og Windows 11 i denne artikel

Fejl 6: VirtualBox virker ikke

Bruger du VirtualBox, kan du få problemer med at starte dine virtuelle maskiner i Windows 11.

Problemet opstår på de virtuelle maskiner, hvor du har aktiveret Intel-teknologien Hyper-V.

Oracle, der står bag VirtualBox, har meddelt at de arbejder på en ny udgave af programmet, så du igen kan afvikle dine virtuelle Windows-udgaver. 

Fejl 7: Intel og Dells programmer virker ikke

Firmaerne Intel og Dell har begge problemer med et program, som kan prioritere netværkstrafikken, fordi programmerne anvender UDP-protokollen, som er ramt af fejl i Windows 11.

Intels program hedder "Killer" og Dells "SmartByte", men du kan også opleve nedsat hastighed på netværket eller internettet, hvis du bruger en VPN-tjeneste, som sender og modtager via UDP.

Microsoft forventer at have en løsning klar i denne uge.

Fejl 8: Problem med browser

Den vietnamesiske browser Cốc Cốc er ramt af alvorlige problemer i Windows 11. 

Så alvorlige, at browseren simpelthen ikke vil åbne i styresystemet. Der rapporteres også om andre følgeskader, hvis man har denne browser installeret.

Microsoft fortæller, at de er ved at undersøge problemet og vil melde mere ud, når de kender problemets omfang.

> Læs også: Derfor skal du bruge Microsofts nye Edge-browser

Tøv ikke med at hente Windows 11

Fejl som disse er ikke usædvanlige i de første måneder af et nyt styresystems liv, så når du selv får tilbudt at opdatere pc'en til Windows 11 i løbet af efteråret eller vinteren, kan du roligt tage imod tilbuddet.

Der er ikke noget atypisk i, at et nyt styresystem som Windows 11 afstedkommer fejl og problemer, men det understreger, at det nogle gange er bedre ikke at være blandt de første til at prøve en ny udgave af Windows.

Om nogle måneder vil de fleste børnesygdomme sandsynligvis være kureret - naturligvis til frustration for de, der har oplevet dem her i starten.

> Læs alle vores historier om Windows 11 her

Måske er du interesseret i ...