Vil du være med til at teste Windows 12?
Windows 12:

Vejen deler sig i to spor, og nu må Windows Insider-testere forhold sig til, om de vil fortsætte med at teste nye udgaver af Windows 11 - eller vil springe med over til Windows 12's testprogram.

© Microsoft

Microsoft søger testere af Windows 12

Med en ny testkanal i Windows Insider, hvor Microsoft tester kommende udgivelser til Windows, indleder firmaet de kommende års test af det, der formentlig bliver til Windows 12.

Under udviklingen af Windows 10 lancerede Microsoft i 2014 testprogrammet Windows Insider, hvor frivillige Windows-ejere kunne være med til at teste nye funktioner i styresystemet, før de blev tilgængelige for den brede offentlighed.

Dette program er åbent for alle, og du kan læse i vores guide, hvordan du selv kommer med i programmet, hvis du ikke er bange for at prøve kræfter med ikke altid stabile udgaver af Windows.

> Læs også: Bliv helt klar: Alt, du skal vide om Windows 11

Test Windows 10 og 11 før alle andre

Da Microsoft for et par år siden sendte Windows 11 på gaden, fortsatte Windows Insider-programmet til denne udgave af styresystemet, så du også kan blive tester af de kommende Windows 11-funktioner. 

I Windows Insider er der flere kanaler: 

  • Udviklingskanal for de, der ønsker tidlige men ofte ustabile funktioner
  • Betakanal, hvor funktionerne er lidt mere gennemprøvede og mere stabile
  • Release Preview, som er sidste stop, inden en Windows-opdatering lanceres

Nu begynder testen af det næste Windows

Nu har Microsoft så oprettet en ny kanal, som de kalder Canary-kanalen, og denne kanal kommer efter alt at dømme til at rumme de tidlige udgaver af Windows 11's afløser - den kommende Windows 12, som eksperter forventer bliver lanceret i efteråret 2024.

Om Canary-kanalen skriver Microsoft selv, at det er "ideelt til meget tekniske brugere" og at "de udgives med begrænset dokumentation og kan være ustabile".

Hvis du åbner Indstillinger og Windows Update i Windows 11 og klikker på Windows Insider Program, kan du selv aktivere Windows Insider og finde kanalen Canary.

Dog fraråder vi, at du gør det, hvis du ikke er klar til at løse eventuelle stabilitetsproblemer selv.

At der er tale om en helt ny kerne af Windows i denne nye testkanal viser sig ved, at det kræver en ren installation af styresystemet via en USB-nøgle - noget der i sig selv er en lettere teknisk manøvre.

> Læs også: Alt, vi ved om Windows 12

Mail til udvalgte testere

Microsoft har sendt en email ud til udvalgte deltagere i Windows Insider-programmet, hvor de endda kan skrive sig op til en gratis USB-nøgle på 8 GB til at installere Windows 12.

De heldige, der har modtaget denne mail, kunne klikke på dette link for at indtaste koden fra mailen og ansøge om den gratis USB-nøgle.

> Læs også: Hvad er forskellen på en USB-nøgle og et USB-stik?

Test Windows 12 i Windows Insider-programmet
Ren installation:

I mailen, som Microsoft har sendt til deltagere i Windows Insider-programmet, afslører firmaet at man skal lave en ren installation med en USB-nøgle, hvis man ønsker at deltage i testen af næste generations Windows.

© Microsoft

Kun for brugere med teknisk indsigt

I mailen, som er sendt til udvalgte testere, skriver Microsoft, at alle med Build 25000 eller højere af Windows 11 automatisk vil blive flyttet over til den nye Canary-kanal, og de skriver specifikt, at man skal være villig til at afprøve helt nye ændringer af platformen i den tidligste udviklingsfase.

Udviklingskanalen kommer fremover til at rumme builds i 23000-feltet - altså fortsat opdateringer til Windows 11.

Med andre ord kommer man i Canary-kanalen til at teste afløseren til Windows 11 - hvis man ikke er bange for at få en ustabil computer.

Hvis du selv er interesseret i at prøve den kommende Windows 12, anbefaler vi derfor, at du ikke melder dig til programmet på din primære pc, som du har brug for i det daglige.

Men hvis du har en ekstra computer af nyere dato, kan du tilmelde dig programmet på den, så du ikke risikerer at stå helt uden pc. 

Hvad ved vi om Windows 12?

Microsoft har ikke selv bekræftet, at firmaet arbejder på Windows 12, men der er mange indikationer, der peger i den retning.

Sidste år afholdt Microsoft Ignite-konferencen, hvor firmaet kom til at vise grafik, der tilsyneladende var fra Windows 12.

Det er kommet ud, at hardware-producenter arbejder på at udvikle drivere til Windows 11's afløser, og senest har det vist sig, at processorfabrikanten Intel netop nu arbejder med udviklingen af CPU'er, der virker optimalt i Windows 12. 

Der er også forlydender om, at Windows 12 bliver det første AI-baserede styresystem - en formodning, der er blevet forstærket med Microsofts nylige investering i OpenAI, der står bag chatrobotten ChatGPT, som bygger på kunstig intelligens.

denne side har vi samlet alt det, vi på nuværende tidspunkt ved om Windows 12.

> Læs også: ChatGPT: Prøv chatrobotten, som alle snakker om - Komputer.dk

Måske er du interesseret i ...