En person, der er ved at koble en USB-nøgle til sin pc

USB-nøgler er praktiske at have i lommen eller tasken, men hvad kan du egentlig gøre med en USB-nøgle?

© Shutterstock

Hvad er forskellen på USB-stik og USB-nøgle?

Hvad er forskellen på et USB-stik og en USB-nøgle. Og kan du åbne Windows 10 fra en USB-nøgle? Få svarene her.

5. juni 2020

USB-nøgle, USB-stik eller lomme-drev? 

Kært barn har mange navne, og det lille lagringsmedie, mange af os har liggende i tasken eller lommen, er ingen undtagelse. 

Uanset hvad, du kalder det, taler vi om et lille computerdrev med digital hukommelse, som du kan slutte til din computer via et USB-stik.

En USB-nøgle adskiller sig fra et almindeligt eksternt hukommelsesdrev ved, at du ikke behøver et USB-kabel for at forbinde drevet til din computer - USB-stikket er indbygget i nøglen.

I denne artikel kan du læse:

USB-stik eller USB-nøgle?
USB-stik eller USB-nøgle?

Mange kalder fejlagtigt denne dims for en USB-stik. Faktisk er det kun stikket, som forbinder det til computere, som er et USB-stik ligesom fx et HDMI-stik. Selve enheden kaldes typisk for en en USB-nøgle.

Hvad er forskellen på USB-stik og USB-nøgle?

Mange kalder det lille lommedrev for et USB-stik, men det er faktisk ikke korrekt. 

Et USB-stik er selve stikket, som forbinder din computer med USB-nøglen, som vi kalder det lille eksterne drev. 

USB-stikket i din pc bruger du også, hvis du skal koble din printer eller dit tastatur til din computer. Her bruger du et USB-kabel, som har et USB-stik i enden.

Når det kommer til det lille lommedrev, som kobles til pc'en ved hjælp af et indbygget USB-stik, vælger vi her at kalde det for en USB-nøgle. 

På engelsk hedder dimsen et USB-stick - altså som en USB-pind - og det er muligvis derfor, at mange danskere har "fordansket" det til ordet USB-stik.

Kan USB-nøglen bruges som harddisk?

Du kan i princippet godt bruge en USB-nøgle som harddisk, og bruge den til fx at køre Windows 10 fra. 

Det er dog ret belastende for USB-nøglen, da den ikke er bygget til den mængde af varme, der genereres ved så krævende en opgave.

En anden grund til, at et internt drev er at foretrække, når det handler om at køre fx Windows 10 eller andre programmer, er, at interne drev oftest er forbundet med SATA-kabler, der giver en bedre hastighed end USB-kabler.

Altså vil det køre langsomt, hvis du vælger at køre Windows 10 eller andre programmer fra en USB-nøgle.

Med den nye USB-standard, USB 3.1 Generation 2, kan USB-stik dog klare større hastigheder end SATA. Denne type stik er dog ikke særligt udbredt endnu, hverken som USB-nøgler eller i computere.

Brug USB-nøglen som sikkerhed

En USB-nøgle bruges bedst til at flytte nogle enkelte filer fra én computer til en anden. Husk dog altid at scanne nøglen for virus, når du tilslutter den en ny computer.

Et andet rigtigt godt tip er, altid at have et genoprettelsesdrev til Windows 10 liggende på en USB-nøgle. På den måde kan du altid skaffe dig adgang til din computer, hvis uheldet skulle være ude. 

Du kan læse mere om genoprettelsesdrev HER.

Måske er du interesseret i ...