Hjemmesider på Android
Hjemmesider på Android

Glem alt om at læse nyheder på hjemmesider i 2021, hvis du har en Android-telefon af ældre dato.

© Shutterstock

Android-telefoner får snart et stort problem

Millioner af hjemmesider kommer fra næste år ikke til at virke på 34 procent af verdens Android-enheder. Her kan du se, om du er berørt.

13. november 2020 af Martin Lorentsen

Vi er mange, som bruger Android-telefoner. Men der kan være store problemer forude med netop Android-enheder.

Smartphones og tablets med Androids styresystem, der er version 7.1.1 eller ældre, kommer nemlig ikke til at kunne indlæse en stor del af internettets hjemmesider fra næste år.

Ifølge Google Play bruger knap 34 % af alle verdens Android-enheder styresystem 7 eller ældre, så det er rigtig mange enheder, som får problemer i 2021.

Det skriver mediet Android Police.

Android-telefonernes udfordring skyldes, at der er problemer med SSL-certifikater, som bliver brugt til at indlæse sikre HTTPS-hjemmesider.

LÆS OGSÅ: Slet straks disse apps fra din telefon

Derfor stopper hjemmesider med at virke

SSL-certifikater bliver udstedt af en type organisation kaldet en certifikatautoritet. En af disse er Let’s Encrypt, der har indikeret, at man ikke vil forny en aftale om at samarbejde med en anden certifikatautoritet kaldet IdenTrust.

Aftalen har indtil videre betydet, at de to certifikatautoriteter sammen har udstedt SSL-certifikater på Android-telefoner. Men den udløber til 2021, og allerede i januar vil Let’s Encrypts gå solo med sine helt egne certifikater.

Android-telefoner med version 7.1.1 eller ældre er dog endnu ikke blevet opdateret til at kunne køre Let’s Encrypts særlige certifikater.

Telefonerne er således stadig afhængige af samarbejdet mellem Let’s Ecrypt og IdenTrust, hvis de skal kunne køre sikrede hjemmesider. 

Det betyder, at der fra årsskiftet formentlig vil være store problemer for brugere med ældre Android-telefoner. De vil simpelthen ikke kunne åbne de sikre hjemmesider i Google.

LÆS OGSÅ: Slut med Android-sikkerhedsopdateringer til Huawei-telefoner

Sådan tjekker du, om du er ramt

Android-telefoner med et styresystem af version 7.1.1 eller ældre er dem, der efter alt at dømme kommer i problemer i 2021.

Du kan nemt tjekke, om din Android-telefon er berørt. Bemærk dog, at metoden kan variere en smule alt afhængig af, hvilket mærke din telefon er.

  1. Tryk på Indstillinger.
  2. Gå til Om telefon.
  3. Tjek tallet ud fra Android-version.

Skulle uheldet været ude, og din telefon har Android 7.1.1 eller ældre, findes der dog et par løsninger.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du din Android-telefon sikker

Sådan opdaterer du din telefon

Telefoner, der kører Android-styresystemet version 7.1.1 eller ældre, skal opdateres, før du med sikkerhed kan surfe på internettet med din telefon i 2021.

Her viser vi dig, hvordan du gør.

  1. Tryk på Indstillinger i din telefon.
  2. Scroll ned til System og opdateringer og tryk her.
  3. Tryk på Softwareopdatering.
  4. Hvis du har en opdatering klar, trykker du på den, og din telefon installerer den. 

Telefonen kan ikke opdateres - hvad så?

Sidder du med en Android-mobil af ældre dato, er det ikke sikkert, den kan opdateres til en version af Android, som understøtter de særlige certifikater.

Hvis det er tilfældet, kan du formentlig stadig surfe på nettet med telefonen, hvis du bruger Mozilla Firefox-browseren i stedet for Chrome.

Firefox bruger nemlig som den eneste browser sine helt egne certifikater til de sikrede hjemmesider, så derfor burde du ikke opleve problemerne der.

Ønsker du ikke at bruge Mozilla Firefox, er den sidste løsning tilsyneladende at købe en nyere smartphone.

LÆS OGSÅ: Hvad er den bedste mobil i 2020?

Måske er du interesseret i ...