For ikke så mange år siden var det stort set umuligt at sælge en computer, hvis den ikke rummede et optisk drev i en eller anden form.
Fra årtusindskiftet var et cd-rom-drev helt obligatorisk i en moderne pc, så vandt dvd-drevene indpas, og sidst var det formatet Blu-ray, hvor man kan gemme helt op til 100 GB på en enkelt skive.
I dag er det tværtimod usædvanligt, hvis en ny pc rummer et optisk drev, for vores vaner har ændret sig.
I stedet for at brænde filer og film til Blu-ray, streamer vi film fra nettet, og data gemmes i en backup på nettet eller på en billig ekstern harddisk eller USB-nøgle.
> En USB-nøgle kan bruges til mere end at flytte filer fra en pc til en anden. Læs mere her
Indlæs cd'er, dvd'er og Blu-ray med et eksternt drev
Udviklingen betyder dog ikke, at du aldrig har behov for et optisk drev på pc'en.
Du kan stadig købe udstyr, hvor der følger programmer med på en dvd, ligesom du sikkert gerne vil have adgang til at læse den samling af Blu-ray-film eller hjemmebrændte dvd'er, som ligger i din skuffe.
Det kan heldigvis stadig lade sig gøre, hvis du investerer i et eksternt drev, der enten tilsluttes pc'en i en ledig USB A- eller C-port.
Der er stor prisforskel på, om du kun har behov for at læse og skrive cd'er og dvd'er eller også vil kunne læse og skrive filer på de nyere Blu-ray-diske.
Dvd-drev fås fra 200 kroner
Kan du nøjes med at læse cd'er og dvd'er, kan du købe en ekstern dvd-brænder til omkring 200 kroner. Her kan du læse mere om disse eksterne drev.
Så kan du fx købe dvd-drevet LG GP57EB40, der koster knap 200 kroner, og som kan skrive dvd'er med 8X hastighed og cd'er med 24X hastighed.
Med drevet kan du altså både læse alle dine eksisterende cd'er og dvd'er og skrive dine data, film og musik til nye blanke medier.
LG's drev kan dog ikke læse Blu-ray, så inden du bestiller det, bør du nøje overveje, om du også har behov for at læse denne nyere medietype.
> Læs også: Guide: Vælg det bedste eksterne dvd-drev
Køb Blu-ray-brænder til 800 kroner
Du vil typisk have behov for en Blu-ray-brænder, hvis du gerne vil gemme backup på skiverne eller ønsker at brænde dine egne videooptagelser til Blu-ray-diske, der fx kan afspilles på Blu-ray-afspilleren i stuen.
Det samme gælder, hvis du allerede ejer en samling Blu-ray-film og ønsker at gemme en sikkerhedskopi af dem på pc'ens harddisk.
Fordi Blu-ray anvender en blåviolet laser med en kortere bølgelængde (405 nanometer) end dvd (650 nanometer) og cd'er (780 nanometer), kan du kun læse Blu-ray, hvis dit drev har en ekstra laserdiode til 405 nanometer.
Det har et Blu-ray-drev - dvd-drev har ikke.
Du kan fx købe Verbatims 43890 Blu-ray-brænder til cirka 800 kroner.
Dette drev kan skrive Blu-ray-diske med 6X hastighed, dvd'er med 8X hastighed og cd'er med 24X hastighed.
Samtidig kan det naturligvis også bruges til blot at indlæse både cd'er, dvd'er og Blu-ray-diske til computeren.

For cirka 800 kroner får du en ekstern Blu-ray-brænder, der både kan læse cd'er, dvd'er og Blu-ray-diske - og skrive alle tre medietyper.
© VerbatimGem hele filmsamlingen på din pc
I Komputer for alle nummer 9/2023, kan du læse, hvordan du får hele din samling af film på dvd og Blu-ray-medier ind på pc'ens harddisk, så du kan se filmene uden at rode med optiske medier.
Sammen med artiklen får du tre stærke programmer, der hjælper dig med at:
- Gemme film på Blu-ray og dvd på harddisken
- Komprimere filmene til et format, der fylder mindre og kan afspilles af alle enheder
- Organisere filmsamlingen i et fantastisk databaseprogram til film, hvor du endda kan starte afspilningen direkte
Med de tre programmer får du den komplette pakke til at arkivere alle de skrøbelige film sikkert på computerens harddisk.
> Du kan læse artiklen og hente de tre programmer i Fordelszonen her