Studiecomputere
Studiecomputere

Det er studiestart, men er der nok studiecomputere til alle?

© Shutterstock

Slår alarm: Vi mangler studiecomputere

Det er tid til studiestart, og det betyder højsæson for bærbare computere. Men både i Danmark og i udlandet kniber det i år med beholdningen af studiecomputere.

Mange danskere starter i disse uger på uddannelser, og det er igen i år ensbetydende med, at efterspørgslen på studiecomputere er tårnhøj. 

Men coronapandemien har skabt kaos verden over, arbejdet og undervisningen er rykket hjem, og de store computerproducenter har – som mange andre virksomheder – måtte holde mere lukket end ønsket.

Nu begynder konsekvenserne at vise sig, for det er småt med beholdningen af Chromebooks og bærbare Mac-computere, som efterhånden er blevet de foretrukne studiecomputere.

Effekten ses tydeligt i USA, hvor computerproducenten Acer har advaret om, at de ikke engang er tæt på at have nok til at forsyne landets skoleklasser. Det skriver flere amerikanske medier.

Problemet er dog ikke kun i USA, for også i Danmark er der problemer med at følge med efterspørgslen. 

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at skærmen går i sort

Elgiganten: Vi er tomme for Chromebooks og Mac-computere

I Danmark er studiestarten så småt ved at være sat i gang, og ikke overraskende har det medført stor efterspørgsel på de studievenlige bærbare computere.

Men Elektronikkæden Elgiganten siger til Komputer for alle, at der er problemer med at følge med efterspørgslen. Elgiganten fortæller nemlig, at efterspørgslen på studiecomputere er kraftigt stigende, men at de er tomme for Chromebooks og Macs.

Årsagen til den lave beholdning er, at der ganske enkelt ikke er nok af de eftertragtede computere i verden. 

Leverandørerne kan simpelthen ikke følge med efterspørgslen, og der er ikke komponenter nok til alt.

LÆS OGSÅ: Legendarisk firma stopper med at lave bærbare computere

Stor stigning i pc-salg

Der mangler studiecomputere, og det giver god mening, når man ser på tallene for pc-salg i andet kvartal af 2020. Tal fra analysefirmaet Gartner viser, at der er sket en stor stigning i antallet af salg af computere under coronakrisen.

Især de store producenter har solgt mange maskiner. HP har således solgt 17,1 procent flere computere i forhold til samme periode sidste år. Det er dog stadig Lenovo med 16.197 millioner forsendelser, der har solgt flest computere i årets andet kvartal. HP har til sammenligning solgt 16.165 millioner computere.

Acer og Asus har også oplevet store fremgange med henholdsvist 23,6 procent og 21,4 procent flere solgte computere.

LÆS OGSÅ: Salget af mobiltelefoner i frit fald

Tabel
Tabel

Oversigt over antallet af forsendelser af computere i andet kvartal 2020

© Gartner

Måske er du interesseret i ...