Toshiba stopper med at lave computere.
Toshiba

Det legendariske japanske firma stopper med at lave computere.

© Shutterstock

Toshiba: Legendarisk elektronikfirma trækker stikket

Det japanske firma Toshiba stopper efter 35 år med at lave bærbare computere. Toshiba var en de største producenter af computere, og her kan du blive klogere på firmaet.

Toshiba kender du måske i forbindelse med bærbare computere. Du har måske selv haft en, eller måske har du brugt en i løbet af dit arbejdsliv. 

Bærbare computere var Toshibas helt store trækplaster, men det er slut nu. 

Det japanske firma har nemlig solgt sin sidste andel i computerproducenten Dynabook, og Toshiba-æraen er derfor slut nu.

Enden på en æra for Toshiba

Toshiba solgte i 2018 størstedelen – helt 80,1 procent – af produktionen af computere til konkurrenterne fra Sharp, som omdøbte Toshibas computerafdeling til Dynabook. 

Nu har Sharp købt Toshibas sidste andel, og dermed har Toshiba nu meldt sig helt ud af produktionen af bærbare computere.

Det er enden på en årtier lang æra, hvor Toshiba har været blandt de allerstørste producenter af computere i verden. Det hele startede dog i 1875 med at lave udstyr til telegrafer.

LÆS OGSÅ: Sig goddag til en gammel klassiker

Fra telegrafer til torpedoer

Toshiba stammer fra firmaet Tanaka Seisakusho, der blev grundlagt af den japanske ingeniør Tanaka Hisashige i 1875. Dengang lavede firmaet, med hovedsæde i Tokyo, hovedsageligt udstyr til telegrafer og andre mindre teknologiske dimser.

I 1881 døde Tanaka Hisashige, og hans firma producerede nu – efter ønske af det japanske imperiums flåde – også torpedoer og miner. I mellemtiden udviklede den japanske professor Ichisuke Fujioka Japans første lysbuelampe, hvilket førte til, at han grundlagde firmaet Hakunetsu-sha.

De to Tokyo-baserede firmaer dominerede efterfølgende elektronikmarkedet i Japan og voksede sig konstant større, men i 1930’erne satte den japanske regering en stopper for produktionen af elektronik til hjemmet, fordi man hellere ville bruge råmaterialerne til krigsførelse.

Som følge af dette fusionerede de to firmaer i 1939, men det var først i 1978, at firmaet fik navnet Toshiba.

LÆS OGSÅ: MP3 fylder 25 år - få historien her

Toshibas første bærbare computer

Toshiba er anset som de første til at masseproducere bærbare computere. Det startede i 1985 med T1100-computeren. Den havde ingen harddisk og brugte i stedet udelukkende floppydiske.

Computeren havde desuden kun 256 kilobit hukommelse, hvilket svarer til 0.000156 gigabyte, og maskinen vejede hele 4,1 kilo. Det betød dog ikke meget dengang, og Toshibas T1100 var særdeles nyskabende.

Det var nemlig langtfra alle, der havde penge til en bærbar computer, og selvom denne computer var dyr og kostede svimlende 2.000 dollar, blev der solgt 10.000 af dem på et år. 

Det banede vejen for de kommende T1000 og T1200-modeller, der for alvor introducerede verden for batteridrevne computere, der kunne klappes sammen og transporteres i en taske. 

LÆS OGSÅ: Japan bygger verdens hurtigste supercomputer

T1100
T1100

Toshibas første bærbare computer TT100 fra 1985.

© Wikipedia

Harddiske og varmepumper

Toshiba har lavet sin sidste bærbare computer, men det betyder ikke, at firmaet lukker og slukker.

Den legendariske teknologigigant fokuserer i dag på at levere flere forskellige former for IT-løsninger til firmaer og sælger blandt andet harddiske.

Toshiba arbejder desuden med varmepumper og bæredygtig infrastruktur, og så er firmaet naturligvis også en del af kampen mod coronavirus.

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på USB-stik og USB-nøgle?

Toshiba T1200
Toshiba T1200

To år efter den første bærbare computer lancerede Toshiba T1200 med 1 MN RAM og 20 MB harddsik. Den vejede 4,1 kilo. 

© Wikipedia

Måske er du interesseret i ...