Hvad må dine apps på telefonen?
Hvad må dine apps?

Du kan nemt tjekke, hvilke apps der har adgang til fx mikrofon og kamera på din telefon. Og det er en god idé at tjekke for sikkerhedens skyld.

© Shutterstock

Sådan tjekker du app-tilladelser på iPhone

Ved at undersøge, hvilke komponenter i telefonen dine apps har adgang til, kan du identificere en mulig skadelig app og fx komme spyware til livs.

Det er sværere at hente skadelige apps til iPhone, end det er til Android. 

Apples App Store er nemlig bedre beskyttet end Androids Play Butik, da samtlige apps i App Store bliver undersøgt grundigt, før de gøres tilgængelige til download.

Desuden er det kun muligt at installere apps på iPhones fra den officielle Apple App Store. Derudover er iPhones styresystem, iOS, baseret på en hemmelig kildekode i modsætning til Android, der er Open Source.

Apple har dermed fuld kontrol over, hvad der foregår på telefonen, og det er derfor også lettere at holde sikkerheden ved lige. 

Det betyder dog ikke, at iPhone-brugere kan være fuldstændigt sikre på at undgå virus og malware.

LÆS OGSÅ: Myte eller faktum: En iPhone kan ikke få virus

Tjek, hvad dine apps må på iPhone

Selvom risikoen for, at din iPhone bliver inficeret med skadelig software er mindre end på en Android-mobil, kan du stadig være uheldig og blive ramt af fx spyware eller adware

Har du mistanke om dette, kan du blive klogere ved at tjekke, hvilke tilladelser dine apps har.

Hvis du fx opdager, at en ukendt, mystisk app har adgang til din telefons mikrofon eller kamera, er det en god idé straks at fjerne tilladelsen og slette app’en. Du gør således:

  1. Åbn iPhones indstillinger.
  2. Tryk på Anonymitet.
  3. Vælg en af telefonens komponenter, fx Mikrofon.
  4. Du ser en liste med alle apps med adgang til mikrofonen. Tryk på skyderen, så den ikke længere lyser grønt for at fjerne tilladelsen.

Når du har fjernet tilladelsen, er det en god idé at slette app’en fra telefonen, hvis du ikke genkender den.

LÆS OGSÅ: Sådan sletter du en app på telefonen

Sådan undgår du spyware på mobilen og pc’en

Det vrimler med skadelig software på nettet, og særligt spyware bliver distribueret i stor stil på mobiltelefoner. 

Men du kan også risikere at blive inficeret på pc’en, og derfor viser Komputer for alle i blad  nummer 11/2023, hvordan du undgår at blive ramt af spyware på både mobil og pc. Her får du også et sikkerhedsprogram, som kan spotte og fjerne spyware og andet snavs fra din c. 

Har du abonnement på Komputer for alle, kan du læse en PDF-version af artiklen i Fordelszonen. Klik her for at læse artiklen.

LÆS OGSÅ: Windows 11: Se hvilke programmer, der snager i dit privatliv

Måske er du interesseret i ...