Svindlere afpresser dig med fiktive sex-videoer

Tusindvis af danskere modtager i disse dage e-mails med en skræmmende trussel: Betal 20.000 kroner nu eller vi sender private optagelser fra dit webcam til dine kontakter.

Måske har du allerede modtaget den ny type svindelmail, som i øjeblikket hærger over hele verden - ellers kan du godt forvente snart at se den i din indboks. 

Kort fortalt går svindelen ud på, at de kriminelle sender dig en email, hvor de afslører en af dine personlige adgangskoder. 

Med koden prøver svindleren at overbevise dig om, at han har haft adgang til din pc og til de hjemmesider, du har besøgt. 

I den forbindelse påstår den kriminelle, at han har installeret malware på din pc, så han har kunnet lave optagelser fra dit webcam sammen med optagelser af de hjemmesider, du har besøgt. 

Derudover har han gemt hele din kontaktliste. 

> Læs også: Hvad er ransomware?

Truer med at sende private videoer til dine kontakter

Svindleren hævder nu, at han er i besiddelse af optagelser, der viser dig besøge pornografiske hjemmesider sammen med kompromitterende optagelser fra dit webkamera. 

Disse optagelser har han klippet sammen til en video, som han vil sende til alle dine kontakter, hvis du ikke straks overfører omkring 20.000-50.000 kroner til hans Bitcoin-konto.

malware i din mailbokx

Ofte ser trusselsbeskeden sådan ud: I emnelinjen og i første linje af selve emailen er nævnt din hemmelige adgangskode (her maskeret med X'er), og det gør beskeden mere skræmmende.

Svindlen rammer naturligvis først og fremmest dem, som kan nikke genkendende til at have besøgt den type hjemmesider, som den kriminelle hævder at have optagelser af. 

Har man ikke det, kan man hurtigt negligere mailen. Men den rejser dog også en anden bekymring, for hackeren har jo tydeligvis opsnappet din personlige adgangskode.

Læs også: Sådan spotter du en svindelmail

Hvordan kender nogen min kode?

I svindelmailen skriver den kriminelle din personlige adgangskode, men hvordan kender han egentlig den? 

Svaret er, at koden stammer fra et gammelt læk - ofte fra det sociale netværk LinkedIn eller firmaet Adobe. Begge steder blev nemlig hacket for en årrække siden og ved den lejlighed fik hackerne fat i millioner af brugernavne og adgangskoder. 

Disse koder kan stadig findes på nettet, og da brugernavnet ofte er din emailadresse, skal hackerne altså "blot" hente en stor fil med brugernavne og adgangskoder, sende mails med den tilhørende kode og håbe at nogen betaler. 

spammail

I nogle tilfælde sender de kriminelle en opfølgning ud - i dette tilfælde uden at tilføje din adgangskode - i et forsøg på at få dig til at betale i anden omgang.

Da koderne er af ældre dato, bruger du den forhåbentlig ikke mere - hvis du gør, skal du se mailen som en påmindelse om at kassere denne kode for evigt. 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg modtager svindelmailen?

  1. Hvis svindleren nævner en kode, som du slet ikke bruger mere, kan du blot slette mailen. Han har naturligvis ikke de optagelser af dig, som han hævder. 
  2. Bruger du stadig den nævnte adgangskode andre steder på nettet, skal du straks ændre din kode disse steder - og meget gerne til en såkaldt tofaktorgodkendelse, hvor du også skal indtaste en SMS-kode, hver gang du logger på fra en ny enhed. 
  3. Du skal ALDRIG tro på de kriminelles løgne om hemmelige optagelser eller svare dem tilbage. Slet blot deres emails. 
Læs også: Din indbakke er det farligste sted på internettet

Redaktionen anbefaler: Få en komplet sikkerhedspakke nu

Ransomware, malware og virus rammer hver eneste dag computere over hele verden.

Sikkerhedsfejl i systemer, apps og ældre programmer efterlader døren på klem, så hackere kan snige sig ind på din computer eller smartphone og få adgang til dine mest personlige informationer og vigtige filer.

Du kan selv gøre noget for at undgå dette, fx ved at installere et godt antivirusprogram, sørge for at have backup af computer og mobil og et velfungerende spamfilter, som automatisk luger ud i farlige og uønskede mails.

Komputer for alle har samlet 10 stærke programmer i en komplet sikkerhedspakke. 

Programmerne er nøje udvalgt og gennemtestet af vores eksperter, og du finder altid den nyeste version til download i bladets Fordelszone. Til hvert program får du desuden en grundig trin for trin-guide, som hjælper dig med at sikre din pc bedst muligt.

> Lige nu får du et nummer af Komputer for alle samt fuld adgang til Fordelszonen for kun 29 kroner. 

Måske er du interesseret i ...