Det kan ind imellem være svært at spotte, at man er havnet på en falsk hjemmeside, der fx tilbyder Microsofts programmer som indpakning for malware og ransomware.

Pas på de falske download-sider på nettet

Hjemmesiderne ser ægte ud, og de tilbyder også legitime programmer fra fx Microsoft, men i virkeligheden står kriminelle bag, som vil liste malware ind på din pc.

Her på Komputer for alle gentaget vi ofte mantraet om, at internettet er et usikkert sted at hente programmer, hvis du ikke konstant er på vagt efter faresignaler.

Den lærdom er mere sand end nogensinde, for nu har et par nye tilfælde bekræftet, at man stadig skal fare med yderste lempe, når man mangler et specifikt program til pc'en.

Du får nemlig tit malware og andet snavs ind på computeren, hvis du bruger suspekte download-sider.

Har kopieret Windows 10's programbutik

Så sent som i sidste uge udsendte vi her på bladet en sikkerhedsalarm til Komputer for alles abonnenter, hvor vi advarede mod en ny falsk Microsoft Store-hjemmeside.

Den falske side, der intet har med Microsoft at gøre, ligner den ægte vare til forveksling, men til forskel fra de gode programmer, du kan hente i Windows 10's egen programbutik, får du i den falske malware og virus med i købet.

Hvis du ikke ser dig rigtigt godt for, er det nemt at falde for tricket. 

I dette tilfælde bør du altid kun anvende Microsoft Store-genvejen i startmenuen i Windows - eller kun hente de Windows-apps, som vi har lagt i Fordelszonen.

Komputer for alles Sikkerhedsalarm
Komputer for alles Sikkerhedsalarm

Måske modtog du selv vores sikkerhedsalarm i sidste uge, hvor vi kunne advare om en ny falsk Microsoft Store-butik, som ligner den ægte vare til forveksling.

© Komputer for alle

Falsk udvidelse til Windows stjæler fra pc'en

Nu har en ny hjemmeside vist sig også at være særdeles farlig for dig og din pc.

På hjemmesiden, som du kan se herunder, kan du tilsyneladende hente spil- og multimedie-udvidelsen DirectX 12 fra Microsoft, men programmet rummer også en malware, som er designet til at stjæle filer fra din pc.

I tilfældet her afslører adresselinjen, at der ikke står "microsoft.com," som der normalt ville gøre, hvis det virkelig var Microsoft selv, der stod bag. Men bortset fra det, ligner siden den originale næsten på en prik.

Og falske sider som disser dukker op igen og igen, så du er nødt til at være på vagt. 

Falsk "Microsoft-side" lokker med programmer og malware
Falsk!

På denne falske hjemmeside kan du nemt hente en udvidelse til Windows, men afsenderen er ikke Microsoft, og softwaren er proppet med malware.

Download-sider gemmer på mange fælder

Selv på legitime download-sider, der ikke er kendte for at udbrede malware, virus og ransomware, er der mange fælder, som du skal være meget årvågen for ikke at falde i.

Det er ofte umuligt at vide, hvilken af 3-4-5 download-knapper, du skal klikke på for at hente den software, du har søgt efter. 

Selv i de tilfælde, hvor du rammer den rigtige knap, hentes programmet ofte med hjemmesidens egen download-manager, som så tvinger adskillige ekstraprogrammer ned på din pc.

> Læs også: Hvad er ransomware?

Pas på uautoriserede downloadsider
Download

På Filehippo.com, der er et anerkendt download-sted, skal du se dig meget godt for, før du klikker på Download. To af knapperne på billedet fører til download af et helt andet program end det, man havde udset sig.

Sådan undgår du at hente malware:

Det kan være svært at undgå de farlige hjemmesider, som skyder op som paddehatte. Så snart én lukkes, åbner 10 nye.

Der findes dog et par tommelfingerregler, som hjælper med at holde din pc fri for uønskede programmer.

> Læs også: Hvad er malware?

1. Brug ikke Google til at finde programmer

Når du bruger en søgemaskine som Google til at finde frem til et program, vil en stor del af søgeresultaterne føre dig ind på obskure hjemmesider, hvor risikoen for at hente farlige programmer - og få malware og andet snavs med i købet - er størst. 

Hent i stedet programmerne direkte på producentens hjemmeside, som du selv indtaster i adresselinjen.

2. Gå altid via Windows, når du hente temaer og apps

Som det også er tilfældet på din smartphone bør du aldrig hente apps til Windows på hjemmesider, som du har fundet via Google.

Gå i stedet ind i Microsoft Store ved at bruge genvejen i Windows startmenu - og hent kun temaer til Windows 10 ved at klikke på linket i indstillingerne i Windows. 

3. Hent trygt dine programmer i Fordelszonen

De programmer du finder i Komputer for alles Fordelszone er scannet for virus og malware med markedets bedste antivirus-produkter.

Du kan derfor være helt sikker på, at det program du har udset dig at hente også er det program, du ender med at få ned på din pc.

Vi forsøger heller ikke at lokke dig til at hente en bunke andre programmer, som du ikke har behov for.

> Se de mange programmer i Fordelszonen her

Pas på din pc med de bedste sikkerhedsprogrammer

Den bedste måde at sikre sig mod at få malware, virus og andet snavs på computeren, er ved at installere nogle gode sikkerhedsprogrammer med det samme - og sørge for, at de altid er opdaterede. 

Komputer for alle anbefaler vores egen Sikkerhedspakke, som består af seks programmer, der sikrer dig mod de værste farer på nettet. 

Er du abonnent, kan du downloade programmer og vejledninger trygt og sikkert i Fordelszonen. 

> Kig nærmere på Sikkerhedspakken her

Måske er du interesseret i ...