Ny malware: The Meduza Stealer
The Meduza Stealer:

Navnet på den nye malware stammer fra den mytologiske figur Medusa, hvis hår var slanger.

© Shutterstock

Meduza-malware stjæler dine krypterede kodeord

Der er opdaget en ny form for malware, der både gemmer sig godt fra antivirusprogrammerne og stjæler dine kodeord.

Det er langtfra første gang, at vi på Komputer for alle kan berette, at en ny malware er blevet opdaget, og nu er det desværre sket igen.

For sikkerhedsfirmaet Uptycs har opdaget, at en ny og ganske farlig malware er ved at blive udviklet af lyssky individer på det mørke internet. Det skriver firmaet i et blogopslag.

Malwaren kan ifølge Uptycs stjæle skræmmende mange følsomme oplysninger om dig og de tjenester, du bruger. Og det gælder blandt andet koder fra kodeordshuskere.

LÆS OGSÅ: Malware overtager styringen af din mobiltelefon

Malware kan omgå kryptering

Malwaren, der har fået navnet The Meduza Stealer, kan stjæle afsindigt mange oplysninger om dig, og bliver du ramt, vil det sandsynligvis få alvorlige konsekvenser.

Først og fremmest høster Meduza-malwaren alle dine browserdata. Det gælder fx, hvilke hjemmesider, du har besøgt, hvordan du har brugt hjemmesiderne, og hvad du har indtastet på hjemmesiderne.

Hvis du har brugt en browserudvidelse til en password manager, crypto wallet eller til totrinsbekræftelse, vil Meduza også være i stand til at opsnappe oplysninger herfra.

Dermed kan hackere fx komme i besiddelse af dine kodeord, selvom du troede, at de var gemt bag kryptering.

LÆS OGSÅ: En af verdens farligste malware-typer er tilbage

Svært at beskytte sig mod Meduza

Meduza-malwaren er tilmed svær at opdage. Sikkerhedsfirmaet Uptycs fortæller, at flere populære antivirus-programmer slet ikke opdagede malwaren, som takket være særlige teknikker skjuler sig effektivt.

Desuden bliver Meduza-malwaren ifølge Uptycs stadig videreudviklet af bagmændene, og dermed forventes det, at den hele tiden vil få nye funktioner tilføjet, der gør malwaren farligere.

Der er endnu ikke konkret dokumentation for, at malwaren har været brugt i et angreb, og derfor vides det ikke med sikkerhed, hvordan du beskytter dig. 

Sådan undgår du at blive ramt

Mediza-malwaren er en trojansk hest. Det betyder, at den lægger sig i baggrunden på din pc og du dermed ikke nødvendigvis opdager, at den er kommet ind. 

Den kan sprede sig som andre trojanske heste gennem vedhæftede filer i mails, falske hjemmeside og falske annoncer på nettet. Den kan dog også snige sig ind gennem forældede og usikre programmer på din pc.  

Det er derfor vigtigt, at du har gode sikkerhedsprogrammer på din pc, som kan blokere for download af suspekte filer og scanne din pc for malware og andet snavs. Har du allerede  et antivirusprogram på din pc, skal du sørge for, at det altid er opdateret til nyeste version. 

I Fordelszonen kan du med Komputer for alles sikkerhedspakke komme godt i gang med at beskytte din pc.

Klik her for at hente programmer fra sikkerhedspakken

LÆS OGSÅ: Det vrimler med malware forklædt som Chat GPT

Måske er du interesseret i ...