Adware på din computer
Adware:

Dukker der reklamer og overalt på pc'en og arbejder den langsommere, end den burde. Så kan du være ramt af adware.

Hvad er adware?

Adware er en type software, som kan bombardere din pc med reklamer. Her forklarer vi, hvad adware er - og hvordan du fjerner det, hvis din pc bliver ramt.

1. marts 2023 af Redaktionen

Adware er en type software, som viser reklamer på din computer, mobil eller tablet, når du bruger bestemte programmer eller besøger bestemte websteder.

Adware er normalt installeret på din computer, uden du har givet tilladelse til det, og ofte ved du ikke, at det ligger på din pc.

Det kan vise reklamer på forskellige måder fx pop-ups, bannere, tekstannoncer og andre typer af annoncer.

Herunder bliver du klogere på adware.

Er adware faligt?

Adware er normalt ikke farligt i sig selv, men det kan være irriterende og forstyrrende, hvis der dukker pop-ups og reklamer op på din skærm i tide og utide.

Adware kan dog også føre til yderligere problemer.

Nogle adware-programmer kan nemlig installere andre former for malware eller spyware på din computer, som kan stjæle dine personlige oplysninger eller udføre andre skadelige handlinger.

Nogle typer af adware kan også påvirke din computers ydeevne, hvilket kan gøre den langsommere eller mere ustabil.

Derfor er det vigtigt at fjerne adware fra din computer, hvis du opdager det, og at tage forholdsregler for at undgå at installere adware i første omgang.

> Du kan sikre din pc mod alle former for digitale trusler med Komputer for alles Sikkerhedspakke. Læs mere her.

Hvordan fjerner jeg adware?

Hvis du oplever, der popper reklamer op på din computer, er det tegn på adware. Du kan også opleve, at din pc bliver langsommere.

Hvis du har mistanke om, at din computer er inficeret med adware eller andre former for malware, bør du straks køre en scanning med et pålideligt antivirusprogram og følge programmet's instruktioner for at fjerne eventuelle trusler, der findes.

Komputer for alle anbefaler Malwarebytes AdwCleaner, som specifikt går efter adware og spionprogrammer. Du kan downloade programmet sikkert i Fordelszonen her

Hvordan får jeg adware?

Adware kommer tit ind på computeren med gratis software, som du downloader fra internettet. Nogle udviklere bruger nemlig adware til at tjene lidt penge på deres software.

Du skal derfor være forsigtig, når du downloader og installerer gratis software - især hvis du besøger mere suspekte sider på nettet.

Hent kun programmer fra sikre sider som fx Komputer for alles Fordelszone eller producentens egen, og sørg for at læse programmets vilkår og betingelser grundigt for at undgå at installere adware på din computer.

> Læs også: Pas på de falske download-sider på nettet

Sådan undgår du adware

  1. Vær forsigtig med, hvad du downloader fra nettet. Hent kun programmer fra pålidelige kilder, som garanterer sikker download som fx Komputer for alles Fordelszone.

  2. Læs vilkår og betingelser, før du downloader software eller en app. Nogle gange vil udviklerne informere dig om, at deres software inkluderer adware.

  3. Vær opmærksom på installationen og særligt de ekstra funktioner, der tilbydes undervejs som fx værktøjslinjer og andre tilføjelser. Disse funktioner kan indeholde adware, så sørg for at fravælge dem, hvis du ikke ønsker dem. Til det formål kan du bruge programmet Unchecky, som automatisk fjerner de rigtige flueben undervejs i installationsprocessen.

  4. Brug et pålideligt antivirusprogram som fx Avira Free Antivrus, som kan beskytte din computer mod adware, virus og andre former for malware. Sørg for at opdatere dit antivirusprogram regelmæssigt for at sikre, at det kan fange de nyeste trusler.

Husk, at det er vigtigt at være opmærksom og forsigtig på internettet, og at du kan undgå adware og andre digitale trusler ved at følge disse trin og bruge sund fornuft, når du downloader og installerer software på din computer, mobil eller tablet. 

> Læs også: Her er den bedste pc-sikkerhed lige nu

Måske er du interesseret i ...