Pas på
Pas på

Ser du et link til en ukendt app i en reklame på Facebook, skal du tænke dig grundigt om, før du downloader app'en.

© Shutterstock

Facebook reklamerer for skadelige apps

Det vrimler med reklamer for apps til Android-telefoner på Facebook, og mange af de apps er til skade for din mobil.

Bruger du Facebook, støder du helt sikkert på annoncer i ny og næ. De kan reklamere for alt fra tagrensning til radiatorskjulere. 

Som regel er annoncerne harmløse, men der findes også reklamer på det sociale medie, som du skal gå en stor bue uden om.

Sikkerhedsfirmaet McAfee har nemlig opdaget, at der florerer flere reklamer på Facebook, hvor der reklameres for skadelige Android-apps.

Det fremgår af denne undersøgelse foretaget af McAfee.

De apps, der reklameres for på Facebook, er såkaldt adware, som inficerer mobiltelefoner med annoncer. I værste fald kan det gøre telefonen stort set ubrugelig.

LÆS OGSÅ: Falske sikkerhedsapps stjæler dine bankoplysninger

Udgiver sig for at være nyttig app

Støder du på en reklame på Facebook for en Android-app, der øjensynligt kan optimere din telefon, skal du holde dig langt væk fra den. Det er nemlig typisk disse apps, der i virkeligheden indeholder adware.

Hvis du installerer en af disse apps, får du således ikke en app, der rydder op på telefonen eller optimerer batteriet. I stedet risikerer du, at mobilen bliver fyldt med adware, og det kan være til stor gene.

De skadelige apps fylder nemlig hele skærmen på telefonen med mærkværdige reklamer, hvilket gør det tæt på umuligt at bruge mobilen på normal vis.

Adware på mobilen
Adware på mobilen

Sådan ser det eksempelvis ud, hvis du er så uheldig at downloade en af de skadelige apps, der reklameres for på Facebook.

© McAfee

Desuden skjuler applikationerne sig på telefonen og kamuflerer sig med andre legitime apps’ ikoner som fx Google Play. I nedenstående video viser McAfee, hvordan det ser ud, når en af de ondsindede apps installeres.

LÆS OGSÅ: Beskyt din telefon mod virus

Millioner af downloads

Skulle uheldet være ude, og du henter en af de skadelige apps, er du ikke alene. Millioner af intetanende Android-brugere har hentet og installeret en eller flere af de farlige apps, og det er der en ganske god grund til.

Først og fremmest bliver der reklameret for applikationerne på Facebook, der må siges at være en legitim hjemmeside. For det andet er der et link til Google Play, som er Android-mobilernes officielle app-butik.

Reklame på Facebook
Reklame på Facebook

Med et link til Androids app-butik Google Play kan det være nærliggende at tro, at der er tale om en ufarlig app, men det er slet ikke tilfældet.

© McAfee

Det er ikke kun på Facebook, at der reklameres for skadelige apps. Også på de sociale medier TikTok og Instagram er der observeret lignende reklamer.

Støder du på en reklame for en app på sociale medier, bør du altså tænke dig om en ekstra gang, før du henter den. Fx kan du Google app'en og undersøge, om andre har klaget over den.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du farlige apps på telefonen

Måske er du interesseret i ...