Nu kan du logge ind på din Google-konto uden at bruge dit gammeldags kodeord.

Nu kan du logge ind på din Google-konto uden at bruge dit gammeldags kodeord. 

© Google

Google passkeys: Nu kan du logge ind med din finger

Google vil lægge kodeordet i graven og vil i stedet have, at du logger ind med ansigtet eller dit fingeraftryk. Her kan du læse, hvordan du kommer i gang.

Kodeord er bøvlede. 

Er de for simple, er de nemme at gætte, og er de for komplicerede, er de svære at huske. Og så skal de jo også gerne ændres jævnligt. 

Derfor arbejder Google hen imod at lægge det gamle kodeord i graven.

LÆS OGSÅ: Tjek om dit kodeord er hacket

Senest har Google lanceret ‘adgangsnøgler’, eller ‘passkeys’ på engelsk, som er en ny metode til at logge ind på din Google-konto. 

I stedet for at logge ind med dit Google-brugernavn og din adgangskode, logger du ind med din telefon eller computer og dennes fingeraftrykslæser eller ansigtsgenkendelse. Nemt og enkelt.

På den måde er Google sikker på, at det er dig, og ikke en hacker, der forsøger at få adgang til din Google-konto.

Hvordan fungerer Googles passkeys?

Ifølge Google selv er Google passkeys mere sikkert og nemmere at bruge end almindelige kodeord eller totrinsgodkendelse, som du kender det.

Du aktiverer funktionen i din Google-konto, og første gang du tilgår fx din netbank eller en anden tjeneste, som understøtter passkeys, skal du aktivere det her. 

Næste gang du skal logge ind på tjenesten, verificerer du blot med et fingeraftryk, ansigtsgenkendelse eller pinkode, som du normalt bruge til at låse din mobiltelefon op. Vil du logge ind på pc'en i stedet, skal du scanne en QR-kode på skærmen, så du kan verificere via mobilens Bluetooth-forbindelse.

Du slipper altså for at skulle huske en masse brugernavne og kodeord, når først du er kommet i gang. 

Og netop brugernavne og kodeord har hackerne let ved at narre ud af os. Det er straks sværere, når de skal have din telefon i hånden og verificere med fx fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse. 

Sådan bruger du Googles adgangsnøgler

For at komme i gang med at bruge Googles adgangsnøgler, skal du klikke på dette link

Her skal du logge ind med dit Google-brugernavn og din adgangskode, og derefter klikke på + Opret en adgangsnøgle i bunden.

LÆS OGSÅ: Tag Googles adgangskodetjek

Herefter skal du blot følge anvisningerne på skærmen for at tilføje en enhed, som fx kan være din iPhone, en Android-telefon, en iPad eller din Windows-computer. 

Når enheden er tilføjet, vil du kunne se den under Adgangsnøgler i sikkerhedsindstillingerne på din Google-konto

Indtil videre er det kun din Google-konto og ganske få andre tjeneste som Shopify og PayPal, du kan logge ind på med denne metode, men med tiden vil adgangsnøgler også kunne bruges til at logge ind på alle mulige hjemmesider, apps, online værktøjer og lignende. 

Hvis du vil se og høre mere om teknikken bag Google passkeys, forklares det i videoen herunder, hvor en række andre nye Google tiltag også forklares. Fra 9 minutter inde i videoen og frem, handler den om Google passkeys.

Måske er du interesseret i ...