Yandex SDK AppMetrica sender data fra din mobil til russiske servere.

Det russiske firma Yandex får fingre i data fra tusindvis af apps og lagrer dem på russiske servere. 

Data fra din mobil sendes til Rusland

Mange apps indeholder kode, som sender brugerdata som fx ip-adresser til servere hos firmaet Yandex – Rusland pendant til Google.

Yandex er en af verdens helt store it-giganter. Firmaet anses af mange for at være det russiske sidestykke til Google. 

Firmaet står blandt meget andet bag søgemaskinen Yandex.ru, en mailtjeneste, en korttjeneste og en oversættelses-tjeneste.

Nu er firmaet kommet i modvind, efter det er kommet frem, at it-giganten sender data fra tusindvis af apps til Android og iPhone til servere i Rusland. 

Krigen satte stopper for ekspansion

Indtil for nylig havde Yandex planer om at ekspandere til en række vestlige lande. 

De planer fik imidlertid et gevaldigt skud for boven efter Ruslands invasion af Ukraine. 

Vestlige foretagender som DuckDuckGo og Uber afsluttede nemlig samarbejdet med Yandex i begyndelsen af marts og alle Yandex' planer om investeringer i Vesten er sat på pause.

Sender data til servere i Rusland

Nu er Yandex så løbet ind i endnu et problem – eller måske er det snarere mobil-brugere, der har problemet. 

Det viser sig nemlig, at Yandex står bag et statistik-modul, som er indbygget i tusindvis af apps til Android-telefoner og iPhone.

Statistikmodulet AppMetrica SDK indsamler data som ip-adresser og info om fingeraftryk med mere, som eksperter siger, kan bruges til at spore folk. Helt konkret betyder det, at hvis du bruger disse apps, bliver data fra din telefon sendt til og opbevaret på Yandex' servere i Rusland og Finland. 

Der er, ifølge Yandex, tale om anonymiserede data om enheder, netværk og IP-adresser - og altså ikke informationer, som som kan bruges til at identificere brugerne.

Ifølge mediet Financial Times, der har skrevet om modulet AppMetrica SDK fra Yandex, er det et potentielt sikkerhedsproblem, fordi Yandex kan blive tvunget af russiske domstole til at udlevere oplysningerne til myndighederne.

> Læs også: Tusindvis af russere downloader Wikipedia

Pas ekstra på med VPN-apps

Som almindelig mobil-bruger har du desværre ingen chance for at vide, om dine apps indeholder AppMetrica SDK-modulet, men mange app-udviklere har i disse dage travlt med at fjerne modulet fra deres produkter.

Noget tyder dog på, at du skal passe ekstra på, hvis du bruger VPN på telefonen. 

Ifølge Financial Times er AppMetric SDK nemlig installeret i 21 VPN-apps de seneste 30 dage.

Det ses som et tegn på, at VPN-apps, hvis formål ofte er at omgå censur, nu i virkeligheden kan bruges til at spore brugerne – blandt andet borgere i Ukraine.

Hele problematikken omkring AppMetrica SDK blev i første omgang bragt frem i lyset af privatlivs-forskeren Zach Edwards, som mener, over 52.000 apps er ramt. Du kan læse hans Tweets om emnet her.

Måske er du interesseret i ...