Alvorligt sikkerhedshul i Windows
Sikkerhedshul

Den sikreste måde at undgå det nye sikkerhedshul er, at du ALTID undlader at åbne vedhæftede Office-dokumenter og andre filer, der er vedhæftet emails.

Alvorligt sikkerhedshul i Windows

Microsoft meddeler, at Windows er ramt af en sårbarhed, der betyder at hackere kan overtage din pc, hvis du åbner et Office-dokument med ondsindet kode.

13. september 2021 af Henning Dadkhah Rasmussen

Microsoft, der blandt andet er firmaet bag Windows på din pc, advarer nu mod en ny såkaldt nuldagssårbarhed, som potentielt kan give hackere fri adgang til din pc.

Nuldagssårbarhed - eller zero day vulnerability - er betegnelsen for trusler, der er så friske, at der endnu ikke er udgivet sikkerhedsrettelser, som kan lukke dem.

> Læs ogås: 6 gode råd til at spotte spam og svindelmails

Rammer Windows' indbyggede webmotor

Den nye sårbarhed er opdaget i Windows-komponenten MSHTML, som er Windows' indbyggede webmotor, der stammer fra tiden med browseren Internet Explorer.

I praksis betyder sikkerhedshullet, at uautoriserede personer kan skaffe sig adgang til din pc ved at udnytte bristen.

Microsoft meddeler, at de allerede er bekendte med at sikkerhedshullet bliver udnyttet af kriminelle.

Sådan kan du blive ramt

Ifølge Microsoft er der eksempler på, at kriminelle har misbrugt Office-dokumenter med en indbygget ondsindet ActiveX-kode, der giver dem adgang til din computer. 

Det betyder, at hackerne fx kan stjæle dine personlige filer eller misbruge din identitet.

Sådan undgår du truslen

Den alvorlige sikkerhedsbrist er endnu ikke blevet fjernet af Microsoft, så indtil det sker, må du være ekstra på vagt. 

Microsoft har selv lanceret en guide til at slå ActiveX helt fra på pc'en, indtil sikkerhedshullet er lukket - men guiden er temmelig avanceret, og den giver også nogle ulemper, hvis du fortsat vil kunne se eksempler af dine dokumenter i Stifinder. 

Derfor anbefaler vi, at du i stedet:

  • Straks tjekker, at dit antivirusprogram fungerer og er opdateret
  • ALDRIG nogensinde åbner Office-dokumenter, som er vedhæftet en email (dette er især vigtigt, hvis du ikke kender afsenderen).
  • Holder dit Windows opdateret og altid henter de nyeste sikkerhedsrettelser, så snart du får dem tilbudt i Windows Update.

> Har du endnu ikke et antivrusprogram eller har du brug for ekstra sikkerhed på din pc? Så tjek Komputer for alles komplette sikkerhedspakke

Måske er du interesseret i ...