Grove apps tilbyder kviklån og bruge ufine metoder til at indkræve pengene.
Låne-apps:

Du skal gå langt udenom apps, som tilbyder kviklån. I nogle tilfælde blev afdragstiden pludselig sat ned til 8 dage, og lånerne modtog trusler om at långiver ville kontakte offerets familie og venner og vise forfalskede fotografier.

15 millioner ofre svindlet af grove låne-apps

Man skal altid være påpasselig med at tegne kviklån, men hvis du derudover forsøger at låne penge via en kviklåns-app bør alle røde alarmlamper bimle og bamle.

Vi har gennem tiden set mange opfindsomme svindelmetoder på nettet og via mobile apps, og nu kan vi så føje endnu en type til listen: Nemlig afpresning via kviklån.

Sikkerhedsfirmaet Lookout har afsløret 251 Android-apps og 35 iOS-apps til iPhone, der tilbyder kviklån under særdeles kritisable betingelser.

I alt var de farlige apps hentet mere end 15 millioner gange.

> Læs også: Sådan spotter du en falsk app

App'en kræver adgang til billeder og kontakter

I app'en kan du søge om et kviklån under hvad der ligner normale betingelser - noget, der kan virke tillokkende i disse tider med energikrise og inflation.

Når du starter app'en første gang, kræver den adgang til alle telefonens billeder og videoer, dine gemte kontakter, og endda til at foretage telefonopkald og at sende sms'er. 

Med andre ord flere tilladelser, end hvad der burde være nødvendigt for at tilbyde dig et kviklån, men hvis du nægter, får du ikke mulighed for at søge om et lån i app'en.

Herefter skal du indscanne og indsende en række personlige papirer i app'en, og til slut bliver du præsenteret for lånebetingelser, der umiddelbart ser rimelige og normale ud.

> Læs også: Hackere udspionerer Android-brugere med spyware 

Du skal altid være påpasselig, når en app kræver for mange tilladelser efter installationen. Denne låne-app forsøger blandt andet at få adgang til alle medier og kontakter på telefonen.
Tilladelser:

Du skal altid være påpasselig, når en app kræver for mange tilladelser efter installationen. Denne låne-app forsøger blandt andet at få adgang til alle medier og kontakter på telefonen.

Lånebetingelserne ændres uden varsel

Kort tid efter du har indgået lånet, vil du enten modtage hele eller dele af beløbet på din konto, men straks herefter ændres både rente og løbetid, ligesom der dukker nye uhyrlige gebyrer op.

I nogle tilfælde er lånets løbetid pludselig ændret fra 180 dage til kun 8 dage, og hvis du ikke betaler til tiden dukker der flere klækkelige renter og strafrenter op.

Med andre ord kan du ende i en gebyrfælde, som du umuligt kan slippe ud af igen.

I tilfældet her kræver app'en, at du indscanner og sender foto-identifikation og officielle papirer. Oplysninger, der kan misbruges til identitetstyveri.
Personlige oplysninger:

I tilfældet her kræver app'en, at du indscanner og sender foto-identifikation og officielle papirer. Oplysninger, der kan misbruges til identitetstyveri.

Afslører din gæld overfor venner og familie

Hvis du nægter at betale de tiltagende uhyrlige renter og gebyrer samt hovedstolen, tager de kriminelle andre og grovere metoder i brug.

De begynder nemlig nu at anvende de data, de har stjålet fra din telefon, til at kontakte dine venner og familie og afsløre din gæld.

Der er også set eksempler på, at de sender redigerede og kompromitterende billeder af dig til dine kontakter på telefonen. 

> Læs også: Apple indsamler data - selv når du slår det fra

Googles og Apple tillader kviklåns-apps

De 280 apps blev især hentet af ofre i udviklingslande som Indien, Colombia, Mexico, Nigeria, Thailand, Filippinerne og Uganda, hvor midlerne er små, men det er bestemt ikke et mindre farligt fænomen her i Vesten - især ikke med den høje inflation og stigende energipriser.

De apps, som sikkerhedsfirmaet Lookout har afsløret, er takket være firmaets tip blevet fjernet fra de respektive app-butikker, men der kan være flere derude - eller flere på vej.

> Du kan se listen over de 280 apps her

Ifølge både Googles og Apples betingelser er det nemlig tilladt at have apps, som tilbyder kviklån. Begge firmaer har dog en række strikse krav til lånebetingelserne, som naturligvis var overtrådt i de 280 tilfælde her.

Ifølge Apples og Googles regler skal den mindste tilbagebetalingsperiode være 60 dage og den maksimale årlige omkostningsprocent må ikke overstige 36 procent.

Hvis du selv overvejer at tegne et kviklån til at betale de høje regninger, anbefaler vi at du besøger udbyderens hjemmeside i stedet for at hente en app.

> Læs også: Sådan opdaterer du apps på telefonen

Måske er du interesseret i ...