Det er alment kendt, at et gammeldags fotografi, som du lader ligge fremme, kan gå i stykker. Du kan spilde væske på det, det kan revne og det kan blive bleget af solen, hvis det er i direkte kontakt med sollys.
LÆS OGSÅ: Gem dine billeder i en hemmelig mappe i Google Fotos
Digitale billeder og fotografier, derimod, er i sikkerhed på computerens harddisk, for her kan intet slemt hænde dem - så længe harddisken ellers er i sikkerhed. Eller hvad?
Det er en besnærende tanke, at dine billeder er helt sikre, når de bliver opbevaret digitalt. Men sandheden er mere nuanceret end som så, og faktisk kan du selv være den primære faktor til, at dine digitale fotos løbende bliver dårlige.
Helt uden at vide det kan du nemlig komme til at ødelægge dine egne billeder, hvis du laver justeringer i dem.
Her bliver det en lille smule teknisk.
Sådan får pc'en dine fotos til at fylde mindre
Et digitalt foto består af pixels. Du kan forestille dig, at billedet består af tusindvis af bittesmå prikker - pixels - i alverdens farver, som tilsammen udgår dit foto. Har dit mobilkamera fx en opløsning på 12 Megapixels, består dit originale foto altså af 12 mio. pixels.
Når du gemmer et billede på computeren, bliver det komprimeret fx fra kameraets originale format til fx jpg. Det vil sige, at billedet eller fotografiet omdannes til en fil, som klemmes sammen, så det fylder mindre.
Det gør computeren ved at fjerne de mest unødvendige oplysninger eller informationer i billedet.
Det kan fx være en gruppe pixels med samme farve, som bliver "slået sammen" for at spare plads. Når det sker over et helt foto, kan billedet komprimeres ganske meget, så filen får en størrelse, som gør det muligt fx at dele den på mail eller lign. Men du mister samtidig detaljer i billedet.
LÆS OGSÅ: Genialt værktøj: Fjern baggrunden på dine billeder
Komprimeringen har altså en vis påvirkning på billedets kvalitet, hvilket selvfølgelig afhænger af, hvor kraftig komprimeringen er.
Sådan ødelægger du dine fotos
Du kender det måske, hvis du sender et billede på sms, WhatsApp eller Facebook Messenger, hvor dit billede pludselig ikke er lige så skarpt, farverigt eller kontrastfyldt som det originale billede.
Det skyldes, at denne slags tjenester laver en ganske voldsom komprimering for at spare plads og dermed serverkraft - og i sidste ende spare kroner og ører, når du sender billeder afsted.
LÆS OGSÅ: De bedste apps til billedbehandling på mobilen
Det samme kan ske, omend i lidt mindre målestok, når du åbner, redigerer og gemmer billeder og videoer på din computer.
For hver gang, du åbner og laver ændringer og gemmer et billede, sker der en ny komprimering af dit billede og dermed et tab af kvalitet.
Derfor kan du altså langsomt komme til at ødelægge kvaliteten, helt uden du er klar over det.
Du kan se et eksempel herunder:
Sådan undgår du at ødelægge dine billeder
Den gode nyhed er imidlertid, at du kan undgå at ødelægge dine billeder, hvis du tænker dig lidt om, når du gemmer dem.
Det kræver nemlig, at du gemmer dine filer i de rigtige formater - hvad enten det drejer sig om billeder eller video.
> Læs mere om billedbehandling her
I det nye nummer af Komputer for alle 9/2023 viser vi, hvordan du gemer dine billeder og videoer i de helt rigtige formater, så du undgår at ødelægge dem, og så dine fotos kommer til at holde for evigt.
> Du kan læse artiklen i Fordelszonen her
Komputer for alle kan købes der, hvor du plejer at købe magasiner, men du kan også læse artiklen allerede nu i Fordelszonen.