Her er de bedste apps til podcast
Podcast app

Med podcasts kan du høre dine yndlingsprogrammer imens du er på farten - eller derhjemme. Her får du gode råd til podcast.

© shutterstock

Podcast: Sådan kommer du i gang med at lytte og producere

Er du nysgerrig efter at komme i gang med at høre - eller lave dine egne - podcasts? Så får du her de bedste tips til, hvordan du kommer i gang med at lytte til podcast og hvordan du laver dine helt egne fortællinger og udgiver dem på nettet.

Podcasts er mere populære end nogensinde. 

Podcasts er praktiske, digitale radioudsendelser, du kan høre overalt, passer perfekt til den moderne hverdag, og der er podcasts nok til, at enhver kan finde noget interessant.

Hvad er en podcast?

Podcasts er ofte almindelige radioudsendelser, der blot er udgivet digitalt, så du kan høre dem, når du har lyst. En populær podcast i denne genre er Mads og Monopolets podcast på DR.

Andre podcasts er dog lavet specielt til at blive udgivet på internettet, og findes kun på podcast-tjenester. 

Podcast kan være alt fra to personer, som taler sammen om noget, der interesserer dem til en historiker, som fortæller om 2. verdenskrig med originale lydoptagelser, effekter og musik - og alt derimellem. Kun fantasien sætter grænsen.

Der er ingen grænser for længden på en podcast. Den kan være på få minutter eller flere timer - ofte ligger de dog omkring en times tid.

Hvor finder jeg podcasts?

Den nemmeste måde at lytte til din favorit-podcast, eller finde nye podcasts, er ved at bruge en podcast app. 

Dem findes der også mange af på markedet, så vi har her fundet de bedste tjenester til dig:

Du kan også lytte til podcasts andre steder på nettet fx på mediers hjemmesider eller hos betalingstjenester.

Hvad betyder podcast?

Det engelske ord podcast dukkede op i starten af 00'erne, som en sammentrækning af ordet iPod, som var Apples populære bærbare mp3-afspiller, og ordet broadcasting, som betyder udsendelse.

Senere har ordet pod dog ændret betydning til Personal On Demand.

Altså er en podcast en personlig udsendelse, du kan hente og lytte, når det passer dig. I dag foregår det primært på mobiltelefonen, men du kan også lytte til podcast på din pc eller tablet. 

Hvordan laver man en podcast?

Det er ikke svært at lave sin egen podcast. Det kræver kun en pc, et program eller en app og et sted, hvor du kan uploade den færdige podcast.

Du kan sagtens optage lyden med din pc eller mobiltelefon, men vi anbefaler, at du investerer i en USB-mikrofon, hvis du vil sikre dig, at lyden bliver god. 

Med et program som Audials, som du kan finde i Fordelszonen her på vores hjemmeside, kan du let klippe dine lydoptagelser sammen til en lækker podcast. 

> Du finder programmet og en grundig guide til hvordan du laver din egen podcast her

Hvad koster podcast?

De fleste podcasts er gratis, og du kan lytte til dem på forskellige hjemmesider eller via en podcast-app.

Der findes dog også podcast-tjenester, som kræver et abonnement, ligesom medier og aviser kan havde podcasts, som du kun kan lytte til, hvis du abonnerer. 

Men går du på jagt i Spotify eller iTunes finder du masser af spændende podcasts, som ikke koster noget. Hos Spotify skal du dog acceptere, at din udsendelse bliver afbrudt af reklamer, hvis ikke du betaler abonnement.

> Læs også: Lyt til din yndlingsmusik på Spotify helt gratis

Hvilke podcasts skal jeg lytte til?

Du kan finde podcasts om alt mellem himmel og jord. Du kan lytte til debatprogrammer, radiofortællinger, nyheder, politik og meget, meget mere. 

Nogle podcasts består af en enkelt eller få episoder, mens andre publiserer nye afsnit løbende. Her kan det være smart at abonnere på podcasten, så du får besked, når der ligger et nyt afsnit til dig.

Du kan typisk abonnere (eller følge) en podcast på podcastens side i fx Spotify. Her kan du også dele hele podcasten eller enkelte afsnit med dine venner.

Hvordan downloader man podcast 

Du kan vælge mellem at streame eller downloade en podcast. 

Når du streamer, afspiller du podcasten direkte over internettet. Det betyder, du bruger data på din telefon, mens du lytter. 

Hvis du i stedet downloader din podcast fx derhjemme, hvor du har adgang til Wi-Fi, så kan du lytte til den på et senere tidspunkt, uden at du bruger mobildata. 

I din podcast-app som fx Spotify kan du ud for hvert enkelt afsnit af din favorit-podcast vælge at downloade den. Husk dog, at det kan optage plads på din enhed. 

> Læs også: Så meget data sluger din streaming

1. Pocket Casts

Bedste gratis Podcast app til Android mobiltelefon

Pocket Casts er en fantastisk podcast-app til Android, som gør det nemt at finde dine yndlings-podcasts.

På Androidtelefoner og -tablets findes der rigtigt mange podcast-tjenester, men Pocket Casts er den bedste gratis podcast apps til Android lige nu.

Pocket Casts er nem og overskuelig at finde rundt i, og du kan både finde de bedste danske podcasts og alle de internationale favoritter. Og så er den ovenikøbet gratis.

> Hent Pocket Casts til Android via dette link

2. Hør podcast med ITunes

Bedste gratis podcasts på iPhone iTunes

Har du en iPhone, kan du i iTunes finde alle de bedste podcasts.

Apples iPhone har også flere gode podcast-tjenester, men den bedste findes sikkert allerede på din iPhone: Nemlig iTunes.

Faktisk var iTunes en af de første tjenester, der begyndte at fokusere på podcasts, så du finder rigtigt mange forskellige udsendelser her.

> Læs mere om iPhone her

3. Spotify til podcast

Spotifys brugerflade på en PC - bedste gratis podcast app

I Spotify-appen kan du få det store overblik over både musik og podcasts.

De fleste forbinder Spotify med musik, men de seneste år har Spotify faktisk fået et kæmpe udvalg af podcasts også.

Spotifys podcast-kategori gør det nemt at bladre igennem de mange forskellige podcasts og finde frem til din favorit.

Desuden kan du nemt bruge Spotify på både din mobil og din PC.

> Læs også denne artikel, hvis du vil have det fulde overblik over, hvad de forskellige musiktjenester koster.

Måske er du interesseret i ...