Find spiselige svampe med svampeatlas

Grøn fluesvamp anses for at være Danmarks giftigste og mest dødelige svampeart.

Er svampen spiselig eller giftig? Få svaret med ny app

Med en ny app til din telefon kan du tage et billede af en svamp ude i skoven og straks få en præcis artsbestemmelse, så du ikke risikerer at spise en giftig svamp.

1. november 2019 af Henning Dadkhah Rasmussen

Den topper Giftlinjens liste over Danmarks fem giftigste svampe, og er den svampeart herhjemme, som har resulteret i fleste dødsfald. 

Grøn fluesvamp er bestemt ikke en svamp, man skal spøge med. 

Men hvilke svampe er spiselige - og hvilke er ikke?

Spiselige svampe? Tag ingen chancer!

Netop nu er der gode chancer for at møde masser af forskellige arter af svampe i den danske natur, men hvis du ikke er ekspert på området, kan det være en særdeles risikabel affære at krydre aftensmaden med lokale svampe. 

Hvis du ikke er svampekender, kan flere giftige arter til forveksling ligne uskadelige, spiselige svampe, og derfor må anbefalingen være, at du aldrig skal spise svampe med mindre du er 100 procent sikker på deres spiselighed. 

Har du tænkt dig at plukke svampe til madlavningen, så tag altid billeder af de svampe du har plukket, så du senere kan vise dem til lægerne, hvis du skulle blive syg.

Afslør svampearterne med en ny app

Forskere fra Naturhistorisk Museum på Københavns Universitet har netop udviklet en app, der kan artsbestemme skovens svampe. Appen hedder Danmarks Svampeatlas og kan hentes her.

Det virker ved, at du tager et billede af svampen, og appen kommer så med de mest sandsynlige forslag til dens art. 

Forskerne understreger dog, at appen kun er vejledende og ikke bør stå alene, så du skal stadig ikke spise en svamp, bare fordi appen siger, at svampen er spiselig, hvis du ikke har en svampeeksperts ord for det også.

Sådan virker appen

Appen er simpel at bruge. Først tager du et billede af svampen - her Grøn fluesvamp.

Svampeatlas spiselige svampe

Appen Danmarks Svampeatlas giver dig flere bud på, hvilken svamp der kan være tale om - og om svampen er spiselig eller giftig.

Appen opdager her, at der er størst sandsynlighed for at der er tale om en Grøn fluesvamp. 

Når du klikker ind på resultatet, kan du se på et kort, hvor der er størst sandsynlighed for at finde netop denne svampeart.

Svampeatlas

Du får hjælp til at skelne spiselige svampe fra giftige svampe med appen Danmarks Svampeatlas.

Måske er du interesseret i ...