Wifi breach

Hackerne opdager hele tiden nye sikkerhedshuller – men det er desværre ikke altid, at producenterne får dem lukket. 

© Shutterstock

Mange sikkerhedshuller i routere bliver aldrig rettet

Selvom sikkerhedshuller i netværksroutere er en direkte adgangsbillet til hackere og it-kriminelle, så efterlades de ofte pivåbne, viser en ny opgørelse.

Det er ganske alvorligt, når der der bliver opdaget sikkerhedshuller i routere. Et sikkerhedshul er nemlig en åben invitation til dem, der gerne vil have adgang til din computer, dine data og dine filer.

LÆS OGSÅ: Russiske hackere angriber din router

Derfor er det også essentielt, at hullerne bliver lukket hurtigst muligt, hvilket typisk sker med en software- eller firmware-opdatering, som producenterne sender ud til routerne.

Men ofte kommer der slet ikke nogle opdateringer, viser en ny opgørelse, som sikkerhedsfirmaet Kaspersky står bag.

Hver tredje sikkerhedshul lukkes ikke

Undersøgelsen bygger på data fra National Vulnerability Database (NVD), som arbejder med at kortlægge såkaldte sikkerhedshændelser og sårbarheder.

LÆS OGSÅ: Gør dit hjem helt sikkert

NVD har i alt registreret 506 sårbarheder i 2021, og af de 506 sårbarheder betegnes 87 som alvorlige eller kritiske, da de kan give fremmede adgang til dit eller din virksomheds netværk.

Af de 87 kritiske sårbarheder, som National Vulnerability Database registrerede i 2021, blev kun 43,7% (39) rettet med en opdatering.

29,9% af sårbarhederne blev dog aldrig rettet af producenterne, ligesom de ikke udsendte advarsler om hullerne. For 26,4% af sårbarhederne advarede producenterne om sårbarhederne, men udsendte ikke en rettelse eller opdatering.

Gør din router så sikker som muligt

Det er altså derfor vigtigt, at du sikrer din router bedst muligt, da du ikke altid kan regne med, at producenterne får lukket de sikkerhedshuller, der måtte være.

LÆS OGSÅ: Tjek om UPnP gør din router sårbar

Derfor bør du som udgangspunkt ændre din adgangskode, så routeren ikke har den samme standardkode, den er født med. Dernæst bør du opdatere firmwaren, hvis der er er opdatering tilgængelig til din router. Dermed mindsker du risikoen for, at der er huller i sikkerheden. 

For at ændre adgangskoden og opdatere firmwaren, skal du ind i routerens indstillinger. Det gør du ved at åbne din browser og indtaste enten 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 i adressefeltet.

LÆS OGSÅ: Derfor er dit netværk usikkert

Virker ingen af disse ip-adresser, skal du kigge i routerens manual eller prøve at Google modelnummeret på routeren og finde dens standard-ip-adresse.

Herefter skal du logge ind på din router og herefter kan du ændre de forskellige indstillinger.

Måske er du interesseret i ...