Trådløst netværk - Smarthome

I dag har mange elektroniske produkter i hjemmet adgang til internettet. Det udgør en stor sikkerhedsrisiko ifølge en ny rapport.

© Shutterstock

Derfor er dit netværk usikkert

Vi kobler mere end blot computere og telefoner på hjemmenetværket, men alt fra køleskabe til tv-bokse kan gøre netværket usikkert, lyder det i en ny rapport.

I de danske hjem bliver der dagligt koblet alt fra højtalere til køleskabe på det trådløse netværk. De mange produkter kan gøre livet lettere, smartere eller mere underholdende, men de kan også gøre dit hjemmenetværk usikkert. 

For mens mange af os installerer sikkerhedsprogrammer på telefoner og computere - og husker at opdatere disse enheder, så står det værre til med køleskabe, overvågningskameraer og routere. 

Her glemmer mange at opdatere enhederne og bruger standardiserede adgangskoder og lader derfor døren stå på klem for it-kriminelle, advarer sikkerhedsfirmaet F-Secure i en ny rapport kaldet IoT Threats. 

Trusler mod smart-produkter stiger

I løbet af 2018 voksede antallet af trusler mod smart-produkter til hjemmet, og de udnytter over en bred svage adgangskoder og manglende opdateringer til at inficere netværk. 

Det gør det blandt andet muligt for it-kriminelle at omdirigere dine hjemmesidebesøg, så du lander på en falsk side, hvor du bliver presset til at oplyse personlige oplysninger, for eksempel kreditkortoplysninger.

> Læs også: Sådan får du bedre trådløst netværk gratis

Sådan beskytter du dine enheder

Ifølge F-Secure bør du i særdeleshed besøge din routers adminstrationsside - som du kan finde ved hjælp af routerens manual - hvis du vil luge ud i sårbarhederne. Her kan du dels opdatere routerens firmware, og så kan du få et overblik over de enheder, som du har koblet på netværket.

Derefter bør du jævnligt tjekke, om du kan opdatere firmwaren for de pågældende enheder, hvilket du klarer i enhedernes styresystem - oftest under Indstillinger.

Sidst bør du bruge dine egne, unikke adgangskoder til de enheder - eksempelvis din router - hvor det er muligt i stedet for at bruge de fabriksindstillede koder.

> Læs her, hvordan du får en sikker adgangskode med en passwordmanager

> Du kan læse den fulde rapport her.

Måske er du interesseret i ...