Sådan bytter du en julegave, som er købt på nettet.

Passer skoen ikke, eller fik du tre brødknive i stedet for én? Så skal du måske i gang med at bytte gaver. Men hvordan er man egentlig stillet, hvis gaven er købt på nettet?

Sådan bytter du en julegave, som er købt på nettet

Flere og flere gaver bliver købt på nettet, men hvad betyder det for dig, hvis de skal byttes? Du har nemlig særlige rettigheder, når du skal bytte en gave, der er købt på nettet. Bliv klogere på dem her.

14. december 2021 af Christian Slot og Redaktionen

Passer skoen ikke, eller ville du hellere have haft en anden bog, end den der lå under træet? Så skal du i gang med at bytte. Men hvad nu, hvis gaven er købt på nettet?

Stadig flere julegaver købes online. Og her har du andre rettigheder, hvis gaven skal byttes.

Du har faktisk ikke ret til at bytte en gave købt på nettet, medmindre webshoppen har valgt at tilbyde det. Det vil typisk fremgå på hjemmesiden.

Til gengæld har gavegiveren som udgangspunkt ret til at fortryde købet og få pengene retur.

> Læs også: Sådan handler du sikkert på nettet

14 dages fortrydelsesret i Danmark og EU

Hvis du har købt din gave i en webshop med base i Danmark eller indenfor EU, har du altid 14 dages fortrydelsesret. Det gælder fra den dag, køberen modtog gaven med posten (og altså ikke fra den dag, du får gaven).

Mange webshops tilbyder længere fortrydelsesret. I så fald vil det fremgå af hjemmesiden.

Du kan altså kræve det fulde beløb tilbagebetalt - og ikke blot ombytning til en anden vare. Husk dog, at pengene returneres til det betalingskort, der er brugt til at købe gaven. 

Du skal blot sørge for, at give butikken besked indenfor de 14 dage fx på mail. Herefter har du 14 dage til at returnere.

Du kan som regel ikke fortryde køb af billetter til fx sportsbegivenheder og koncerter samt specialfremstillede ting. 

Få fat i kvitteringen

Det er en god idé at tage fat i gavegiveren, hvis du skal bytte din gave. Du kan få brug for kvitteringen, og ofte har webshoppen sendt en returlabel med pakken, så du kan slippe for at betale returporto. 

Det er også vigtigt at gemme kvitteringen for afsendelse, hvis du sender gaven retur. Så kan du bevise, at den er sendt afsted inden for tidsrammen. 

> Læs også: Edge lusker afbetalingsløsning ind i browseren, når du handler på nettet

Returnér i samme stand 

Du skal altid huske at returnere varen i en sådan stand, at sælgeren kan sælge den igen - dvs ubrugt og intakt emballage. 

Du må gerne prøve et par bukser på, som hvis du var i en butik, men du må ikke fjerne mærker eller fx gå rundt i et par sko, så de ser brugte ud. Du må heller ikke bryde en evt. plombering.

Hvis butikken sætter prisen på varen ned i januar, har du stadig krav på det oprindelige beløb.

> Læs også: Find gaven til ham eller hende, som har "alt"

Husk returseddel 

Du skal huske at oplyse webshoppen om, at du returnerer varen, inden du sender den tilbage. 

Det mest gængse er, at webshoppen har en returseddel, som du kan hente via deres hjemmeside, printe ud og vedlægge varen. Ofte har de allerede sendt en returseddel med, da de sendte gaven til gavegiveren. 

Vær opmærksom på, at pengene typisk går tilbage til det betalingskort, gaven er købt med. Så har du fået gaven af svigerinden, er det hende, der får pengene tilbage.

> Læs også: Fragt-svindel: Vær opmærksom, når du sælger ting på nettet

Gaver købt på hjemmesider i udlandet

Hvis du får en gave, som er købt i et land udenfor EU, kan det være en større opgave at få den byttet. Her er det nemlig det pågældende lands lovgivning, du er underlagt, og der er sjældent noget, der hedder fortrydelsesret.

Her er du nødt til at nærstudere hjemmesidens vilkår på området. 

Du kan ikke få eventuelle gebyrer refunderet, hvis du returnerer en gave købt i udlandet. Og det kan let blive dyrt i porto at sende pakken retur.

Kort sagt kan det let blive både besværligt og dyrt at bytte noget, der er købt udenfor EU.

Byt i fysiske butikker

De fleste store kæder som eksempelvis Imerco og Matas tilbyder dig at ombytte eller få pengene tilbage i en fysisk butik. 

Det er en fordel, da du så sparer portoen på at skulle sende varen retur.

På butikkernes hjemmesider kan du finde informationer om, hvordan den enkelte butik håndhæver byttereglerne.

Hvis din gave er bestilt online, men afhentet i en fysisk butik, er det stadigvæk reglerne for nethandel, der gælder.

Måske er du interesseret i ...