Hent gratis billeder på internettet
Gratis billeder:

Du må ikke bare bruge andre folks billeder fra nettet, men der findes sider, hvor du lovligt kan hente gratis billeder. 

Her kan du hente gratis billeder, du må bruge overalt

Mangler du et billede, en grafik eller et kreativt videoklip, kan du let finde det gratis på nettet. Du skal bare sikre dig, at du har de rette rettigheder. Her får du tre tjenester, som giver dig gratis og copyright-frie billeder.

Hvis du mangler det perfekte billede til en invitation, en hjemmeside, en festsang eller lignede, er det fristende at lave en hurtig Google-søgning og bare "låne" et på nettet.

Men det skal du passe på med.

Du risikerer nemlig at komme til at betale en høj pris for billedet, hvis ikke du har styr på rettighederne. Fotografen har nemlig ret til at sende dig en regning, som kan være høj alt efter hvad du har brugt billedet til.

Heldigvis er der sider på nettet, hvor du både lovligt og gratis kan hente alverdens billeder og bruge dem, som du ønsker.

Vi har fundet tre af de bedste tjenester til gratis billeder på nettet, men først får du lige et lynkursus i ophavsret og copyright. 

Hvilke billeder på nettet må jeg bruge?

Du må ikke bruge en andens billede, uden at du får lov til det. Fotografen eller kunstneren har rettighederne til deres egne billeder, og alt efter hvad du ønsker at bruge deres billede til, kan du få eller købe dig til brugsret, hvis de indvilliger i det. 

Kunstneren kan også vælge at dele billeder gennem forskellige tjenester på nettet. 

Her deles billeder typisk under de såkaldte Creative Commons-bestemmelser, som betyder, at du kan downloade og bruge billedet på forskellig vis, som er angivet. Nogle kræver fx at du skriver fotografens navn, men andre fx ikke tillader, at du ændrer i billedet eller bruger det til kommercielle formål. 

Nogle fotografer fraskriver dig helt deres copyright - det går under betegnelsen CC0 (Creative Commons Zero), og disse billeder må du bruge frit. Det er den type billeder, du finder på forskellige fotodatabaser på nettet. 

Billerne på fotodataser kaldes for stock photos, og nogle tjenester er gratis, mens andre kræver betaling. 

Her får du tre billedbaser, hvor du gratis han hente copyright-frie billeder. 

Hen gratis billeder på Pixabay.com
Pixabay.com:

En af de mest populære sider, hvor du kan hente gratis billeder, er Pixabay.

1. Pixabay.com

På Pixabay.com finder mere end halvanden million gratis billeder, og der kommer løbende nyt indhold til. På Pixabay er det professionelle fotografer, som deler både billeder, video og grafik, som du kan tilgå og downloade, uden det koster en krone.

Billederne er i høj opløsning, og du må bruge dem gratis både til kommercielle og ikke-kommercielle formål. 

Pixabay understøtter 26 forskellige sprog herunder dansk, så du kan let søge dig frem til det perfekte billeder med danske ord og termer. Du taster blot ind i feltet øverst og vælger så blandt  billeder uden royalties i søgeresultaterne. 

Du behøver ikke oprette en konto eller tilmelde dig på Pixabay.com, men muligheden er der, og du kan hente flere gratis billeder, hvis du logger ind. 

> Besøg Pixabay.com her

> Læs også: Rediger dine billeder med gratis version af Photoshop

Hent gratis billeder på Unsplash.com
Unsplash:

På Unsplash finder du smukke fotos ofte i en lidt mere elegant og fotografisk stil end på andre stockfoto-sider. 

2. Unsplash

På Unsplash uploader fotografer - professionelle såvel som amatører - deres billeder, så du kan få glæde af dem.

Her finder du alt fra klassiske, opstillede genrebilleder til smukke og kreative fotografier af landskaber og solnedgange. Du kan bruge billederne, som du har lyst - også til kommercielle formål - og du behøver ikke kreditere fotografen, selvom det er god stil at gøre det.

Unsplash er på engelsk, så du skal skrive engelske ord og termer, når du skal søge det perfekte foto frem. Vær opmærksom på, at billeder markeret med Unsplash+ ikke er gratis men en del af betalingsversionen.

Du kan oprette dig som bruger på Unsplash, men det giver dig ikke et større udvalg. Til gengæld giver det dig mulighed for at dele dine egne billeder på platformen.

> Besøg Unsplash.com her

> Læs også: Sådan skifter du billedet på låsekærmen i Windows (og få 25 gratis billeder)

Hen gratis billeder på Pexels.com
Pexels.com:

Du finder over en million royalty-frie billeder til gratis download på Pexels.com.

3. Pexels.com

Pexels.com minder meget om Pixabay. Du indtaster din søgning og finder dit billede, som du kan downloade frit.

På Pexels.com kan du også finde videoklip, og du kan søge på dansk.

Vær opmærksom på, at der dukker billeder op fra andre hjemmesider, som du skal betale for at bruge. Men du bør få rigeligt med gratis muligheder, hvis ikke din søgning er alt for snæver.

Også her kan du oprette en profil, men du får ikke større udvalg, hvis du logger ind.

> Besøg Pexels.com her

> Læs også: Genialt værktøj fjerner baggrunden i dine billeder

Hvad med gratis billeder på Google?

Du kan godt finde gratis billeder uden copyright på Google. Det kræver dog, at du filtrerer dine søgeresultater på de rigtige rettigheder.

Gå til Google.com og skriv, hvad du søger. Klik herefter på billeder (images) for at få billedresultater. Under søgefeltet kan du nu klikke på Værktøjer (Tools) og vælge Creative Commons licens. 

De billeder, som dukker op nu, må du gerne bruge. 

Du har også mulighed for at filtrere på fx størrelse her. Det er smart, da mange billeder på nettet er i meget lav kvalitet, som du ikke vil kunne bruge til fx at printe ud. 

> Læs også: Sådan sætter du et billede som baggrundsskærm på din pc

Gratis billeder på Google med Creative Commons
Google:

Hvis du vil bruge billeder fra Google, skal du sikre dig, at billedet er delt under Creative Commons-licens. Du må ikke bare bruge andre folks billeder uden at spørge om lov og betale for det. 

Lad dine egne gratis billeder med AI

Du kan naturligvis også lave dine egne billeder ved hjælp af kunstig intelligens. 

Her anbefaler vi tjenesten Dall-E, hvor du kan skrive ord og termer ind i søgefeltet, og så skaber den kunstige intelligens unikke billeder til dig. Læs mere om, hvordan du bruger Dall-E her.

Du har også en tilsvarende mulighed direkte i Edge. Det er muligvis lidt lettere, da du allerede har Edge installeret på din pc. Læs mere om, hvordan du laver AI-billeder i Edge her.

Måske er du interesseret i ...