Du kan ikke regne med at personen er, hvad vedkommende giver sig ud for, hvis du pludselig bliver kontaktet af en fremmed på social medier.
Datingsvindel

Du kan ikke regne med at personen er, hvad vedkommende giver sig ud for, hvis du pludselig bliver kontaktet af en fremmed på social medier.

© Shutterstock

Datingsvindlere snyder ofre for 843 millioner kroner

Datingsvindel er et voksende problem. I årets første halvår blev amerikanere snydt for, hvad der svarer til over 843 millioner kroner.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, advarer nu om, at antallet af tilfælde af den særlige datingsvindel er stigende.

I den første halvdel af 2021 registrerede FBI 1800 forsøg på at snyde amerikanere med denne form for svindel. Samlet set lykkedes det svindlerne at lokke over 133 millioner dollars - 843 millioner kroner - ud af deres ofre fra 1. januar til 31. juli 2021.

Svindlerne udgiver sig typisk for at være en anden på sociale netværk som Facebook.

Det kan fx være en udsendt soldat eller en borebisse på en boreplatform, der ikke umiddelbart kan mødes med personen, der er målet for svindlen.  

> Læs også: Sådan spotter du en falsk Facebook-profil

Sådan foregår datingsvindel

Over en længere periode opbygger svindlerne et tillidsfold til offeret, hvorefter de gør et forsøg på at få vedkommende til at sende penge – det kan fx være under påskud af, at den fiktive datingpartner har brug for penge til flybilletten, så de kan mødes. 

Betalingen sker ofte med kryptovaluta, der nemmere kan anonymiseres. Det kan også være en falsk investeringsmulighed, som svindleren lokkeren ofret med til, når først tilliden er vundet.

Den form for svindel, hvor lyssky typer, snyder intetanende ofre ved at udgive sig for en potentiel romantisk partner findes også i Danmark. 

Hvis du bliver udsat for datingsvindel, kan du anmelde det hos politiet her.

> Læs også: Vær på vagt når du sælger ting på nettet

FBI's fem gode råd: Sådan beskytter du dig mod datingsvindel

  1. Send aldrig penge eller invester i noget efter et råd fra en, du kun kender fra nettet.
  2. Giv ikke oplysninger om dine finansielle forhold til folk på nettet, du ikke kender.
  3. Videregiv ikke dine bankoplysninger, dit personnummer, kopi af dit pas eller andre følsomme oplysninger, hvis du ikke ved, om modtageren er, hvad han giver sig ud for.
  4. Hvis du bliver lovet investeringsgevinster, der virker for gode til at være sande, så ER de sikkert for gode til at være sande.
  5. Vær på vagt overfor personer, der lover dig eksklusive investeringsmuligheder og opfordrer dig til at handle hurtigt.
Kilde: FBI

Måske er du interesseret i ...