Flere bliver inficeret af tilføjelser i browseren

Selvom browser-tilføjelser er smarte, er der også masser af brodne kar. 

© Shutterstock

Pas på: Flere og flere narres af browsertilføjelser

Det kan virke smart og praktisk, men du skal se dig godt for, når du installerer små tilføjelser til din browser, da de kan være fyldt med malware.

I moderne browsere som Edge, Chrome og Firefox er en af smarteste værktøjer såkaldte udvidelser, som gør det muligt at tilføje ekstra funktionalitet til browseren.

Det kan fx være et PDF-værktøj, så du kan redigere PDF-filer direkte i browseren, eller en udvidelse, som gør det nemmere at markere og oversætte tekst.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du udvidelser i Chrome

Derfor bliver udvidelserne også mere og mere populære, og flere og flere installerer dem i browseren på deres computer. 

Det er dog ikke uden risiko at installere de smarte udvidelser i browseren. Det viser en ny opgørelse fra sikkerhedsfirmaet Kaspersky.

Her fremgår det, at hele 1,3 millioner mennesker i første halvdel af 2022 har oplevet, at udvidelser ikke var, hvad de gav sig ud for, men i stedet udgjorde en sikkerhedsrisiko.

Ifølge Kaspersky er der tale om en stigning i forhold til sidste år. 1,3 millioner er ifølge sikkerhedsfiramet mere end 70% af antallet af personer, der oplevede det samme - i hele 2021.

Kan give reklamer og låse dine filer

Kaspersky skriver videre, at den typiske trussel ved de falske tilføjelser er såkaldt adware. Altså skjult software som er lavet til at bombardere dig og din computer med irriterende og forstyrrende reklamer i browseren og på din computer.

LÆS OGSÅ: Populær browsertilføjelse ramt af malware

Udvidelserne kan dog også rumme andre og mere alvorlige sikkerhedstrusler som fx malware og ransomware, der kan inficere din computer med virus, stjæle dine betalingsoplysninger eller låse dine filer og gøre dem ubrugelige.

Mange ved ikke, at tilføjelserne kan være usikre, og kan derfor komme til at installere dem i deres browser. 

Selv Google har svært ved at opdage de farlige udvidelser. Fx fjernede Google i 2020 106 skadelige tilføjelser fra Chrome Web Store, men ikke før de var blevet downloadet 32 millioner gange.

Sådan undgår du de farlige udvidelser

Den nemmeste måde at undgå at få installeret skadelige tilføjelser til din browser er at begrænse antallet af tilføjelser, du henter. 

Du skal altså kun installere det allermest nødvendige.

LÆS OGSÅ: Din Google Chrome er ikke så privat, som du tror

Derudover bør du kun installere tilføjelser til din browser fra udviklere, som du har tillid til. Enten fordi du kender udvikleren, fx Google, Microsoft eller Adobe, eller fordi du kan se, at der er mange og positive anmeldelser af app’en, og at den ser reel og ægte ud.

Derudover bør du altid beskytte din computer med vores sikkerhedsprogrammer, du finder i Sikkerhedspakken

Måske er du interesseret i ...