Siden internettets begyndelse i 1994, har der raset en intens kamp mellem en stribe berømte browsere.

Siden internettets begyndelse i 1994, har der raset en intens kamp mellem en stribe berømte browsere.

28 års vild browserkrig

En fantastisk video viser, hvordan forskellige browser-mærker har konkurreret om vores gunst siden 1993. Bliv klogere på de mest populære browsermærker på under seks minutter.

For nylig kunne Apple meddele, at firmaets browser Safari havde rundet en milliard brugere

Dermed blev der sat endnu en milepæl i den browser-kamp, der har raseret siden internettet først dukkede op i 1994. I snart 30 år har kæmpefirmaer og små outsidere kæmpet for at få os til vælge lige netop deres browser som det vigtigste redskab, når vi surfer på nettet.

Mosaic, Netscape, Internet Explorer og Chrome

Oprindeligt var Mosaic den førende browser (husker du den??), men den førsteplads blev hurtigt overtaget af Netscape.

Netscape måtte dog hurtigt se sig overhalet af Microsofts Internet Explorer, før Googles Chrome kom til som et buldrende browsertog, der suverænt har rullet hen over konkurrenterne de seneste 10 år.

Læs også: Edge-browseren stiger i popularitet

Fantastisk video fortæller browserens historie

Du spørger måske, hvor andre kendte browser som Opera, Firefox, Edge og Apples Safari hører hjemme i den fortælling? Det er alle gode, gemmemarbejdede browsere, som dog aldrig har formået at indtage førstepladsen i kampen om surfernes hjerter.

Svaret på alle browsernes skæbner finder du i et mesterværk af en video, som er lagt på YouTube af brugeren Captain Gizmo. Videoen er en seks minutters, dejligt nørdet, grafisk gennemgang af alle de store browseres markedsandele over tid. Helt fra 1993 og frem til i dag.

Det er lyder måske ikke så sexet, men det er virkelig en fascinerende grafik, som vi ikke kunne stå for, og som du selv bør nyde i dens fulde længst.

Læs også: 3 gode grunde til at skifte til Edge

Browser war

I 2012 var Internet Explorer den dominerende browser. Men det skulle snart ændre sig. 

© "Captain Gizmo"

Animationen herover viser en lille bid af videoen, nemlig det dramatiske øjeblik i 2012, hvor Google Chrome halede hastigt ind på den browser, der længe havde haft førertrøjen, nemlig Internet Explorer.

Videoen indeholder også store mængder historiske fakta, så du får et indtryk af, hvorfor nogle browsere faldt til bunds og andre strøg til tops.

Læs også: Nu er det nemt at skifte standardbrowser i Windows

Nyd videoen Most Popular Desktop Browsers 1993-2022 i dens fulde længde her (på engelsk):

Den aktuelle stilling i browserkrigen

I dag er Google Chrome stadig den førende browser, og der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at det vil ændre sig de næste år. 

Microsoft Edge har nydt stigende popularitet, men det er mest sket på bekostning af browseren Firefox. Chrome benyttes på over 66 procent af alle computere, mens Edge, Safari og Firefox alle ligger på omkring 10 procent. 

Tjek de seneste tal hos GlobalStats her.

Måske er du interesseret i ...