USB Key lost

En vigtig USB-nøgle og cafe- og især bar-besøg er en dårlig kombination. Det kan en japansk mand tale med om

Mand mister USB-nøgle med halv million borgeres personlige oplysninger

Krypterer du dine filer? Historien om en våd tur i byen kan måske få dig på andre tanker. Komputer for alle giver dig et stærkt program til at kryptering af dine dyrebareste dokumenter.

Borgere i den japanske by Amagasaki kan ånde lettet op efter en dramatisk hændelse tidligere på måneden. En hændelse, der fortæller, hvor vigtigt det er tage god hånd om sine vigtigste filer.

Hændelsen involverer en (heldigvis for ham) unavngiven mand i fyrrerne, som arbejder i et firma, der servicerer borgere, der er fritaget for skat. I den forbindelse havde manden adgang til personlige oplysninger på byens knap halve million indbyggere. Dissse oplysninger valgte han, uvis af hvilken årsag, at overføre til en USB-nøgle, som har tog med hjem fra arbejde.

Oplysingerne var samtlige borgeres navne, adresser og fødselsdatoer, men også mere følsomme oplysninger om borgenres skatteforhold.

Læs også: Facebook-skandalen: 50 millioner brugeres data lækket


Tog ikke direkte hjem

Uheldigvis for den japanske medarbejder valgte han en omvej hjem. Omvejen gik forbi en bar, hvor herren nød en del alkohol med USB-nøglen sikkert placeret i tasken ved hans side. Alkoholen endte dog med at tage over, at byturen afsluttedes med, at manden lagde sig til rette på gaden, hvor han først vågnede nogle timer efter.

Til den tid var både tasken og den vigtige USB-nøgle ikke længere i hans varetægt. Med dobbelte tømmermænd måtte mand gå til firmaets ledelse og fortælle om ulykken.

Læs også: Fem store kodeordstyverier

Reddet af kryptering

At Amagasakis borgere alligevel ikke behøver frygte for deres privatliv, skyldes en vigtig sikkerhedsdetalje. Filerne på USB-nøglen var nemlig krypterede, så tasketyven ikke kunne få adgang til dem. Dermed endte historien om byturen relativt lykkeligt.

Sådan krypterer du dine filer

Selvom du næppe bærer rundt på en halv million borgeres personlige oplysninger, kan der let opstå situationer, hvor kryptering kan redde dig. Hvis fx din bærbare computer bliver stjålet, vil tyvene ikke kunne få adgang til de filer, du har gemt bag kryptering.

I Komputer for alles Fordelszone finder du programmet Vera Crypt, som er gratis, men ganske avanceret og funktionsrigt. Med det kan du oprette et virtuelt krypteret drev på din pc (eller på en USB-nøgle), og på den måde sikre, at ingen får fingre i dine hemmelige filer. Sørg for at lave en svær adgangskode!

Hent Vera Crypt og en udførlig guide til det her

Måske er du interesseret i ...