Dit kodeord er ikke automatisk i sikkerhed, når du taster det ind på online-tjenester som eksempelvis din mail eller backup-tjeneste i skyen.
Hvis sikkerheden hos virksomhederne er dårlig, risikerer du hackere stjæler din email-adresse og kodeord. Det er der historisk set mange eksempler på. Følgende er nogle af de mest markante tilfælde.
Fem store læk
-
Dropbox
Op mod 70 millioner brugernavne og kodeord blev lækket fra Dropbox i midten af 2012, hvor hackere fik adgang til oplysningerne. I 2016 tvang Dropbox alle brugere til at skifte kodeord på baggrund af hacket.
-
Gmail
I september 2014 blev fem millioner Gmail-brugernavne og kodeord lækket på en russisk hjemmeside i et læk, der er kendt som ”5M Gmail passwords”.
-
Adobe
Selvom hackerne ikke fik adgang til kodeord, stjal hackere oplysninger på 153 millioner Adobe-brugere I 2013. Hackerne fik adgang til brugernavne, Adobe-ID’er og kodeords-hint.
-
LinkedIn
I maj 2016 blev 164 millioner e-mailadresser og kodeord, der stammer fra det sociale medie LinkedIn, lækket. Sitet blev angiveligt hacket i 2012 og brugeroplysninger solgt på det sorte marked i 2016.
-
Avast Forum
I maj 2014 blev antivirus-programmet Avasts forum hacket og knap en halv million brugerkonti, kodeord og e-mailadresser og kodeord blev stjålet.
- Oplysninger fra op mod 500 millioner Facebook-konti blev i april 2021 sat til salg
Kilde. Haveibeenpwned.com
Tjek selv om dit kodeord er lækket
I programmet HackCheck fra Abelssoft, kan du indtaste din email-adresse og tjekke, om din e-mailadrese har været en del af et læk og om du således burde skifte dit kodeord.
Programmet koster normalt 225 kroner, men når du abonnerer på Komputer for alle kan du hente det i Fordelszonen uden det koster ekstra.
> Du finder programmet og den medfølgende guide på dansk i Fordelszonen her