Kvinde har sat den samme store skærm til sine computere.
Nemt trick:

Hvis du sætter dine to computere til samme skærm, får du meget mere ro og ledig plads på skrivebordet.

© Shutterstock

Sådan sætter du to pc'er til den samme skærm

Har du to computere, men kun en skærm? Så kan du nemt få de to computere til at deles om den samme skærm. Her viser vi, hvordan du gør.

Mange af os har flere computere derhjemme. Det kan fx være, at du har stadig har en Windows 10-maskine stående, selv om du har købt en nyere med Windows 11 - eller måske har du både en pc fra dit job og din egen private pc.

Hvis de begge skal have en skærm tilsluttet, kommer det nemt til at fylde gevaldigt op på skrivebordet.

Heldigvis er det ret enkelt at sætte to computere til den samme skærm, som så bare viser skærmbilledet fra den pc, du vælger.

> Læs også: Sådan arbejder du på to skærme i Windows

Hvordan tilslutter jeg to computere til en skærm?

Hvis du ønsker at koble to pc'er til samme skærm, er der flere forskellige måder at gøre det på. 

Hvilken metode du skal vælge, afhænger i bund og grund af, hvilken type skærm du har. 

Her viser vi de mest almindelige metoder - og hvis du er lidt heldig, behøver du ikke engang at købe ekstra udstyr. 

Herunder gennengår vi tre metoder til at tilslutte to pc'er til én skærm:

Metode 1:

Tilslut begge computere direkte til skærmen

De fleste nye skærme har flere indgange. Det kan du tjekke bag på din skærm, hvor der typisk vil være tilslutninger med betegnelserne VGA, DVI, DisplayPort eller HDMI. 

Hvis det er tilfældet for dig, er du heldig, for så skal du simpelthen bare tilslutte begge dine to computere med hvert sit skærmkabel til hver sin indgang bagpå skærmen. 

En skærm kan nemlig sagtens have flere skærmkabler tilsluttet på samme tid.

Måske er du endda så heldig, at de skærmkabler du allerede har liggende, passer til formålet. Ellers skal du købe et kabel, der passer med din pc's skærmudgang og en ledig indgang på skærmen. 

> Har du gamle kabler liggende, som du ikke ved, om du skal beholde eller smide ud, kan du få overblikket i artiklen "Ryd grundigt op i de gamle kabler og stik" i Fordelszonen her

Nye kabler findes billigt på nettet

Hvis den ene computers skærmkabel fx optager skærmens HDMI-indgang, så der kun er en DVI-indgang tilbage på skærmen, skal du altså købe et skærmkabel, der kan gå fra den anden pc og sættes i skærmens ledige DVI-indgang. 

Tjek derfor hvilken skærmudgang din pc har (typisk HDMI, DisplayPort/mini-DisplayPort, VGA eller USB-C) og søg på Google efter den type kabel, du har brug for. Det kunne fx være en søgning på "HDMI til DVI kabel". 

Så finder du hurtigt frem til en webbutik, hvor du kan købe et skærmkabel, der kan gå fra din pc's HDMI-udgang og til skærmens DVI-indgang. 

> Læs også: Sådan får du HDMI-stik på din computer

Tilslut en ekstern skærm til din laptop eller desktop computer
Indgange:

Bag på computerskærmen kan du se, hvilke indgange du kan bruge fra dine pc'er. Du kan sagtens tilslutte flere pc'er med forskellige kabler - det er den letteste løsning. 

Skift mellem de to pc'er direkte på skærmen

Der findes skærmkabler i stort set alle tænkelige kombinationer og de koster typisk under 100 kroner.

Når du har tilsluttet begge computere til skærmen med hvert sit skærmkabel, kan du let skifte mellem dine to computere ved hjælp af "Input"- eller "Source"-knappen på din skærm. Knappen sidder typisk nederst til højre på skærmen.

Du skal blot trykke på knappen for at skifte mellem de to computere og vælge den computer, du ønsker at bruge.

Er den ene pc en bærbar computer, kan det godt ske, at du ikke får dens billede frem på skærmen i første omgang. 

Hvis du oplever det, skal du typisk trykke på Windows-tast + P på tastaturet på den og vælge Udvid eller Dubler i menuen, der dukker op. Så sendes billedet til skærmen.

> Læs mere om, hvordan du forbinde den bærbare pc til skærmen her

Metode 2:

Tilslut to computere til en skærm med en HDMI-switch

Hvad er en HDMI-switch? En HDMI-switch er et lille stykke udstyr, som gør det muligt at slutte flere HDMI-enheder (fx pc'er med HDMI-skærmkabler) til én enkelt HDMI-indgang på en skærm.

I dette tilfælde vil det altså være en pc-skærm med HDMI-indgang, men det kan fx også være, at du har et fjernsyn med blot en HDMI-indgang, som du gerne vil slutte flere HDMI-enheder (fx dvd-afspiller, Chromecast m.m.) til samtidig. 

Du kan altså let lave en HDMI-udgang om til flere med en HDMI-switch.

> Læs også: Brug din tablet som ekstra pc-skærm

Sandberg HDMI 2.0 Switch 2ways 2-1 4K60 kan bruges til at slutte to computere til en skærm
HDMI-switch:

En HDMI-switch kan typisk købes for under 200 kroner. Her er det fx Sandberg HDMI 2.0 Switch 2ways 2-1 4K60, som gør det nemt at skifte mellem to pc'er, der er tilsluttet samme skærm. 

Denne model er faktisk så smart, at du også kan bruge den omvendt: At tilslutte to skærme til den samme pc.

© Sandberg

HDMI er den mest brugte ind- og udgang

En HDMI-switch kan derfor være en god løsning, hvis din pc-skærm kun har én skærmindgang eller hvis du af praktiske eller æstetiske grunde gerne vil undgå, at der går mere end ét skærmkabel op til skærmen. 

Du kan købe en glimrende HDMI-switch for under 200 kroner. Når du har fået fat i den, skal du blot sætte skærmkabler med HDMI-stik fra begge pc'er i HDMI-switchen og derefter forbinde switchens HDMI-kabel til skærmens HDMI-indgang. 

Så kan du typisk skifte mellem signalet fra de to computere med et tryk på en knap på HDMI-switchen. 

HDMI er klart den mest brugte ind- og udgang til skærme. Hvis din skærm og dine pc'er i stedet bruger DVI eller DisplayPort, findes der også DVI-switches og DisplayPort-switches, der fungerer på helt tilsvarende måde som en HDMI-switch - bortset fra at alle tilslutninger jo selvfølgelig så skal være DVI eller DisplayPort.

> Læs også: 5 ting som din næste pc-skærm bør have

Metode 3:

Tilslut to computere til en skærm med en KVM-switch

Hvad er en KVM-switch? Forkortelsen står for "Keyboard, Video, Mouse", og med en KVM-switch kan du bruge samme skærm, tastatur og mus på to eller flere computere samtidig.

Du slipper altså ikke alene for at have to skærme stående på skrivebordet, men kan også nøjes med én mus og ét tastatur. 

ATEN HDMI KVM-switch kan bruges til at slutte to computere til en skærm
KVM-switch:

Der findes KVM-switches i mange forskellige prisklasser. I den billigere ende findes fx denne HDMI KVM-switch fra firmaet ATEN. Med den kan du tilslutte to computere til én skærm, ét tastatur, én mus, én mikrofon og én højtaler - og du kan skifte mellem computerne med et tryk på fjernbetjeningen.

© ATEN


KVM-switches bliver fremstillet af mange producenter, så med en søgning på Google vil du nemt kunne finde frem til en webbutik, som har en KVM-switch, der passer til dit behov og pengepung.

Fælles for dem er, at du blot tilslutter din skærm, din mus og dit tastatur til KVM-switchen og derefter tilslutter begge computere til switchen. Alle kabler til formålet følger typisk med i pakken.

Når tilslutningen er klaret, skifter du mellem de tilsluttede computere ved at trykke på en knap på KVM-switchen eller en medfølgende fjernbetjening - så enkelt er det. 

KVM-switches kan købes for 300-400 kroner og opefter, afhængigt af hvor mange computere du vil kunne slutte til dem og hvor mange funktioner, de skal have.

> Læs også: Slip for kabel-spaghetti på skrivebordet

Måske er du interesseret i ...