Brug din gamle skærm sammen med den bærbare pc
Dobbelt-skærm

Din gamle computerskærm kan let få nyt liv, hvis du kobler den op til din bærbare pc. Her viser vi, hvordan du gør det - og hvilket kabel, du skal bruge. 

Brug din gamle skærm sammen med den bærbare pc

Hvis du tidligere har ejet en stationær pc, har du måske stadig den gamle skærm stående. Den kan du nemt bruge sammen med din nye bærbare pc, så du får endnu mere plads i Windows.

En bærbar pc er på alle måder mere praktisk, mere mobil og nemmere at have med at gøre end de gammeldags stationære computere, som for 10 år siden stod på ethvert hjemmekontor. 

Men hvis du stadig har delene fra den gamle stationære pc gemt væk, kan du nu få fornyet glæde af skærmen sammen med din nyere bærbare pc.

Composite, VGA, DVI, HDMI og Display Port.

En bærbar pc kan have forskellige udgange til en ekstra skærm. Her ses fra venstre RCA, VGA, DVI, HDMI og Display Port.

© Shutterstock

Forbind skærmen til den bærbare pc

For at få glæde af den ekstra skærm, skal du bruge et skærmkabel til at forbinde pc og skærm.

På stort set alle skærme finder du den klassiske VGA-indgang, der også stadig findes på en del nyere pc'er.

Det er den lette løsning. Men du kan risikere, at skærm og pc ikke har samme porte til at tilslutte henholdsvis skærm og pc, og så må du kigge i vores kabelguide herunder. 

Få Windows frem på skærmen

Når du har forbundet skærm og pc med et kabel, er du klar til at forbinde dem i Windows.

Det gør du nemt ved at trykke på Windowstast + P for at åbne skærmmenuen.

Vælg Udvid. Det udvider Windows-Skrivebordet til at sprede sig over både den bærbares indbyggede skærm og den eksterne skærm, du nu har tilsluttet pc'en.

Find det rette kabel

DVI: Bag på de fleste skærme finder du en DVI-tilslutning, men denne findes stort set aldrig på en bærbar pc, så du skal bruge en af skærmens andre indgange – eller anvende et HDMI til DVI-kabel eller adapter.

HDMI: På alle moderne pc’er sidder samme type HDMI-stik, som du også finder på din fladskærm i stuen. Hvis din skærm også har HDMI, kan du bruge et helt almindeligt HDMI-kabel til at forbinde dem.

VGA: Denne tilslutning har været brugt siden slutfirserne, men findes stadig i mange nye pc’er og skærme. Findes stikket i både skærm og pc, kan du tilslutte dem med et helt almindeligt VGA-kabel.

DisplayPort: Mens du finder et DisplayPort-stik i mange nyere skærme, er det mere sjældent på en bærbar pc. De fleste skærme har da også en alternativ indgang – fx VGA eller HDMI – som du kan bruge i stedet. I så fald må du måske ty til en adapter. 

RCA: Bruges sjældent i dag, men det gule RCA-kabel kan overføre et videosignal til din skærm fra en fx en Playstation. 

Perfekt arbejdsplads med en bærbar pc

At genbruge en gammel computerskærm er blot en af mange ting, du kan let kan gøre, hvis du vil optimere din hjemmearbejdsplads, når du har en bærbar computer. 

I Komputer for alle nummer 15/2019 viser vi, hvordan du indretter dit hjemmekontor med bærbar pc, tastatur, mus, højtaler osv. Vi viser også, hvordan du installerer og monterer de forskellige stykker ekstraudstyr. 

Til sidst får du også nogle smarte tips til Windows, som kan optimere din arbejdsoplevelse i dit nye hjemmekontor.

Du kan læse hele artiklen lige nu i det nye blad eller i Fordelszonen (kun for abonnenter)

Måske er du interesseret i ...