Grafikkort fra Nvidia
Grafikkort fra Nvidia

Snart kan du støde på lavere priser på grafikkort fra Nvidia.

© Shutterstock

Overskud af grafikkort: Sænker priserne

Grafikkort-producenten Nvidia har et stort overskud af grafikkort, og derfor sænker firmaet priserne på de ellers afsindigt dyre grafikkort.

Inflationen er over os, og priserne stiger på næsten alle former for tjenester og varer.

Der er dog sket et prisfald på en noget uventet kant, som er godt nyt for pc-brugere – måske særligt dem, der bruger computeren til krævende grafiske opgaver som fx spil.

Prisen på grafikkort bliver nemlig sænket.

Hvor salget af computere eksploderede i løbet af coronapandemien, og grafikkort var noget nær umulige at anskaffe grundet manglen på mikrochips, er sagen i dag en anden.

Nvidia, der producerer grafikkort, har ganske enkelt et stort overskud af grafikkort fra serien RTX 3000, og det betyder, at firmaet nu vil sætte priserne ned på de populære og ellers ret så dyre grafikkort.

LÆS OGSÅ: Mangel på chips rammer Samsung

Uheld pressede prisen op

Grafikkort har aldrig været billige, men de seneste år har grafikkort været ekstraordinært dyre. Under coronapandemien steg efterspørgslen på computere og grafikkort først og fremmest, da mange var tvunget til at isolere sig derhjemme.

For det andet blev verden ramt af en regulær teknologikrise. Mikrochips, der udgør en væsentlig komponent i grafikkort, manglede, fordi produktionen af mikrochips blev fuldstændigt lammet.

Coronanedlukninger sendte fabriksansatte hjem, og Taiwan, der producerer en stor del af verdens mikrochips, kæmpede med tørke. Samtidig satte en strømafbrydelse en fabrik i Texas ud af drift, og i Japan brændte en anden vigtig fabrik.

Konsekvensen var, at priserne på de få grafikkort, der rent faktisk var tilgængelige på markedet, blev tårnhøje. Men i dag står grafikkort-producenten Nvidia med en ny og anderledes udfordring: Der er for mange grafikkort.

LÆS OGSÅ: Mangel på mikrochips: Det betyder det for dig

Faldende efterspørgsel

Grafikkort-producenten Nvidia står nu med et større overskud af grafikkort fra serien RTX 3000, der ikke er blevet solgt, og derfor vil de sænke prisen på GPU’erne.

Årsagen skal findes i efterspørgslen på computere og grafikkort.

Den er nemlig faldet betragteligt det seneste års tid grundet den økonomiske usikkerhed, der præger verden, og fordi der blev handlet stort ind på hardware-området i begyndelsen af coronapandemien.

Forbrugerne har altså enten ikke lyst til at bruge pengene på de dyre grafikkkort, eller også har de ganske enkelt ikke behov for dem.

Desuden er markedet for kryptovaluta havnet i en mindre krise, hvilket betyder, at færre grafikkort bliver solgt til personer, der laver såkaldt kryptomining.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om Bitcoin

Måske er du interesseret i ...