Med funktionen Stemmeskrivning i Windows 11 kan du få pc'en til at skrive det, du siger.
Stemmeskrivning:

Med funktionen Stemmeskrivning i Windows 11 kan du lade fingrene hvile. Pc'en forstår hvad du siger og forvandler det talte ord til nedskrevet tekst.

Sådan bruger du stemmeskrivning i Windows

Windows 11 er blevet opdateret med en funktion, som gør det muligt at tale til pc'en i stedet for at skrive lange tekster på tastaturet. Sådan bruger du den geniale funktion.

Der er noget næsten magisk ved at opleve, at du taler til din pc, og straks forvandles dine talte ord til tekst i Word - klar til at sende afsted eller redigere videre i.

Den mulighed er nu pludselig blevet en fast del af Windows 11, for med en af de seneste opdateringer har Microsoft tilføjet funktionen Stemmeskrivning.

I modsætning til mange andre dikteringstjenester og -programmer forstår Windows-funktionen Stemmeskrivning dansk, og det betyder altså, at du kan tale helt almindeligt dansk til din pc's mikrofon i stedet for at taste løs på tastaturet.

> Læs også: Sådan får du teksten læst op i Windows

Også mulighed for tegnsætning

Mens du taler til din pc og får den til at grifle dine ord ned, behøver du ikke gribe til tastaturet for fx at indsætte kommaer og punktum. 

Her skal du blot sige "komma" og "punktum" til din pc, mens du dikterer, og så sørger funktionen for selv at sætte tegnene ind for dig.

Det virker overraskende godt - selv med min lettere jyske dialekt - og gør det virkelig nemt at forfatte længere tekster. Især for folk som mig, der ikke helt mestrer 10-fingersystemet.

> Læs også: Bliv klogere på digitale assistenter som Siri, Google Assistent og Alexa?

Sådan bruger du stemmeskrivning

Hvis du har en opdateret udgave af Windows 11 på din pc, er Stemmeskrivningsfunktionen allerede klar til brug.

Du skal blot placere musemarkøren i et tekstfeltet - det kunne fx være i Word, notesblok eller LibreOffices Writer - og trykke på de to taster Windows-tast + H.

Nu vises et lille felt med en mikrofon, og så snart du klikker på mikrofon-symbolet, går pc'en i gang med at lytte efter, hvad du siger til den. 

Når du er færdig med at få dikteret tekst, kan du enten klikke på mikrofonsymbolet igen - eller blot sige "stop stemmeskrivning".

> Læs også: ChatGPT: Prøv chatrobotten, som alle taler om - på dansk

Genvejen Windows-tast+H åbner funktionen stemmeskrivning i Windows 11
Mikrofon-ikon:

Når du befinder dig i et tekstfelt - fx i Word, Notesblok eller på en hjemmeside - skal du blot trykke på tasterne Windows-tast+H, og så dukker et lille mikrofonsymbol op.

Læs alt om Stemmeskrivning i Windows

I Komputer for alle nummer 13/2023 kan du læse en komplet guide til Stemmeskrivning.

Her finder du også en oversigt over de kommandoer, du kan sige til funktionen - og hvilke tegn du kan få pc'en til at sætte i dine dokumenter ved fx at sige "komma" og "punktum".

Du kan også læse, hvordan du får Windows 10 til at aktivere den samme funktion - dog kun, når du taler engelsk til din pc. 

> Læs hele artiklen i Fordelszonen her

Måske er du interesseret i ...