Pc med Windows 11
Windows 11

Det kræver en stærk og relativt ny pc, hvis den skal leve op til de høje krav, Windows 11 stiller.

© IB Photography // Shutterstock

Så god skal din pc være for at få Windows 11

Windows 11 stiller store krav til din pc's ydelse. Se her, hvad din pc skal være udstyret med for at køre Microsofts nye styresystem.

Windows 11 stiller høje krav til din pc. Microsofts nye styresystem vil have en hurtig og veludstyret computer, før det lader sig installere.

Microsoft stiller både krav til computerens kapacitet og hastighed og til den særlig TPM sikkerhedschip, som du sikkert aldrig har hørt om før. 

Det betyder, at hvis din pc er mere end et par år gammel, er det ikke sikkert, du kan opgradere den til Windows 11.

Men hvad er det egentlig for krav, pc'en skal leve op til? Det får du svaret på her. 

Hvad skal min pc kunne for at få Windows 11?

Minimumskravet til din processor er, at den skal have en clockfrekvens på mindst 1 gigahertz, og den skal have minimum to kerner. Computeren skal være udstyret med mindst fire gigabytes ram, men det burde de fleste nyere pc'er også være.

Der skal desuden være 64 gigabytes lagerplads eller gerne mere.

Skærmen skal mindst have 720p-opløsning, og den skal være større end 9 tommer.

Computerens grafikkort, der leverer billedet til skærmen, skal være kompatibelt med DirectX 12. Det er den del af Windows, der "taler" med dit grafikkort, når du fx spiller på computeren.

> Læs alle vores artikler om Windows 11 her

Høje krav til computerens sikkerhed

Windows 11 har også nogle meget specifikke tekniske krav til computerens sikkerhed. 

Den skal nemlig have noget, der hedder UEFI Secure Boot. Det er en sikkerhedsfunktion, der er udviklet til at forhindre, at skadelig software indlæses, når din pc starter op. 

De fleste moderne pc'er kan bruge Secure Boot, men det kan være, at det først skal slås til i din pc's BIOS.

Computeren skal også være udstyret med en TPM 2.0-chip, og netop TPM har der været skrevet meget om i forbindelse med Windows 11. For de færreste ved, hvad det betyder - og hvorfor TPM 2.0 er vigtig. 

Hvad er TPM?

TPM står for Trusted Platform Module og er en krypteringschip, der blandt andet sikrer, at det kun er autoristeret software, der får lov til at starte, når computeren booter. 

TPM-chippen fungerer lidt som det lille keyboard, man skal bruge til at slå mange hjemmealarmsystemer fra med ved hjælp af en pinkode.

Når du tænder for computeren, sender TPM-chippen en unik kryptografisk nøgle. Hvis alt er, som det skal være, bliver drevet dekrypteret, og computeren starter op, som den skal. Men hvis nogen har prøvet at hacke sig ind i din computer, kan TPM-chippen forhindre, at styresystemet bliver indlæst.

Der har floreret historier på nettet om, hvordan man kan installere Windows 11 på en pc uden en TPM 2.0-chip (eller med den lidt ældre TPM 1.2), da det er det krav, som mange pc'er dumper på. 

Men det kan vi ikke anbefale, at du kaster dig ud i. Dels er det en avanceret proces, og dels risikerer du at gå på kompromis med din pcs sikkerhed. Så er det bedre at blive på Windows 10, indtil pc'en skal skiftes ud. 

> Læs også: Efter lanceringen: Microsoft arbejder på at løse disse 8 fejl

Kan min pc køre Windows 11?

Der er altså ganske mange krav, din pc skal leve op til, hvis du vil have Windows 11. Og der er desværre en ret stor sandsynlighed for, at du ikke kommer ind i varmen, hvis din pc har mere end et par år på bagen. 

Hvis du stadig er i tvivl, om din computer opfylder kravene til at installere Windows 11, kan du køre testprogrammet, som vi har beskrevet her

Det afprøver din pc, og giver dig et klart svar, på om computeren lever op til Microsofts krav. Programmet giver dig også svar på, hvilke krav, din pc evt ikke lever op til.

Og husk på, at du sagtens kan fortsætte med at bruge Windows 10 nogen tid endnu. 

Microsoft har lovet, at de vil sende opdateringer ud til Windows 10 frem til 2025. Herefter skal du dog overveje at skifte, for uden nødvendige sikkerhedsopdateringer, er risikoen for virus og malware og andet snavs meget højere. 

> Læs også: Så længe kan du fortsætte med Windows 10

Systemkrav til Windows 11:

  • Processor: 1 gigahertz (GHz) eller hurtigere med 2 eller flere kerner på en kompatibel 64-bit processor eller System on a Chip (SoC).
  • RAM: 4 gigabyte (GB).
  • Lagerplads : 64 GB eller større lagerenhed. 
  • Systemfirmware: UEFI, Sikker bootstart-aktiveret. 
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0. 
  • Grafikkort: Kompatibel med DirectX 12 eller nyere med WDDM 2.0-driver.
  • Skærm: HD-skærm (720p) på over 9", 8 bits per farvekanal.

Kilde: Microsoft.com

Måske er du interesseret i ...